Business Internaţional

Istoria domnului "Tace si face"

17.08.2001, 00:00 18



Istoria este de partea lui Philip Purcell. De mai bine de zece ani, presedintele si directorul executiv al Morgan Stanley a reprezentat un lider care "tace, dar face". Intr-un fel, el a influentata revolutionarea serviciilor financiare, prin care pietele, si nu bancile au devenit principalii furnizori de capital.

Eforturile lui Purcell si a colaboratorilor sai se lovesc acum de un zid greu de trecut. Bancile comerciale s-au consolidat si s-au redus ca numar, iar capitalul si oportunitatile supravietuitorilor au crescut considerabil. Acest fapt a creat bancilor comerciale un avantaj pe care nu evita sa-l foloseasca din plin.

Bancile comerciale ofera credite la un pret mai mic pentru a atrage contracte specifice bancilor de investitii. Este adevarat ca nu vor cuceri lumea, dar metoda se arata plina de roade, mai ales in ceea ce priveste garantarea obligatiunilor.

Astfel, ca orice clarvazator de succes, domnul Purcel si-a dat seama ca atunci cand faci doi pasi inainte, trebuie sa faci si unul inapoi. El a spus ca Morgan Stanley va trebui acum sa imprumute mai mult. Dar Purcell vede lucrurile cu un pas inainte.

Pentru a preveni situatia in care veniturile ar scadea, banca are nevoie de o cota de piata mai mare si de afaceri de anvergura. Acest lucru necesita o alta revolutie a bancii de investitii: bancherii vor trebui sa fie mai amabili cu clientii lor, dar vor trebui sa stabileasca relatii asemanatoare mai degraba celor matrimoniale decat celor de dragoste adolescentina.

Este un plan ambitios, dar domnul Purcell, un produs specific al vestului american, nu este un nou venit in acest domeniu. El a fost cel care a a transformat Sears intr-o firma de servicii financiare, a dezvoltat cardurile de credit Discover, a ingenunchiat Dean Witter de unul singur, pentru ca apoi sa curteze cu nonsalanta Morgan Stanley.

La fel ca un serif dintr-un western american, Purcell i-a invins pe pistolarii de pe Wall Street. Anul acesta, el s-a dovedit mai iscusit si mai abil decat subordonatul sau, John Mack, pentru a-si consolida pozitia la Morgan Stanley. Cat despre bancile comerciale, domnul Purcell este extrem de priceput la dezintermediere, gasind cu mare usurinta mecanisme de piata care micsoreaza rolul acestor banci.

"Intr-un fel, scopul afacerii noastre este gasirea solutiilor pentru scurtarea lantului de intermediari. Este ceea ce am facut timp de mai bine de zece ani," spune domnul Purcell. "Aceasta va fi strategia noastra si de acum inainte. Intrebarea este cum vom ajunge aici."

Arma de o importanta cruciala a bancilor comerciale este de a promite mult in ceaa ce priveste creditele. Companii bine cotate obtin capital de lucru vanzand instrumente de plata pe piata secundara, iar pentru siguranta, deschid linii de credit la bancile comerciale.

Aceste credite mai ieftine sunt o amenintare pentru bancile de investitii, dar domnul Purcell pare increzator pe termen mediu si lung, pentru ca stie ca intr-o zi investitorii vor dicta regulile pietei. "Piata creditelor derivative este in crestere, astfel incat riscul va ajunge in mainile celor care stiu cum sa-l transforme in bani," spune Purcell.

Singura problema este cand se va intampla acest lucru, deoarece bancile au deocamdata capitaluri uriase. Capitalul social al Citigroup este de o suta de ori mai mare decat cel al Barings, la vremea cand a dat faliment, asa incat isi poate permite sa greseasca. Piata creditelor derivative nu se va maturiza peste noapte.

"Totul se reduce la o singura intrebare: este o schimbare structurala sau una ciclica?" spune domnul Purcell. "Cei care au oferit credite la preturi dezavantajos de mici ne-au invitat in final sa asistam la funeraliile lor. Va fi la fel si acum," spune Purcell.

Strategia Morgan Stanley este sa-si dezvolte propriile sale surse de imprumut. Astfel, banca a pompat capital intr-o filiala a sa din Utah si a angajat specialisti in managementul riscului de credit pentru o noua filiala.

Insa introducerea operatiunilor de creditare va necesita anumite schimbari in ceea ce priveste afacerile specifice unei banci de investitii. Domnul Purcell crede ca Morgan Stanley va trebui sa stea mai aproape de cultura cumpatata a bancilor comerciale decat de adrenalina de pe Wall Street.

Problema o reprezinta gasirea acelor metode de a-i convinge pe bancheri sa petreaca mai mult timp in construirea unor relatii trainice cu clientii decat gasirea urmatoarei afaceri. "Intregul sistem de pe Wall Street a fost condus de betia tranzactiei si a recompensei acesteia," spune Purcell.

El recunoaste faptul ca schimbarea mentalitatii bancherilor, care vor trebui sa lucreze in echipa si sa vanda toate produsele bancii, este cea mai mare provocare. Purcell stie ca acest sistem este mai usor de introdus intr-o banca comerciala, unde individul are mereu nevoie de institutia sa pentru a incheia tranzactii, fata de bancile de investitii, unde anagajatii aveau o mai mare putere de decizie.

Insa Purcell este pregatit pentru orice fel de incercari. Cine ii trece pragul acasa, este surprins de harmalaia pe care o fac cei sapte fii ai sai. Acolo, cine isi face primul loc are dreptul sa-si impuna vointa. "In fond, este legea vestului salbatic," spune Purcell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO