Business Internaţional

Italia aprobă ajutorul de stat pentru banca Monte dei Paschi

Italia aprobă ajutorul de stat pentru banca Monte dei...

Autor: Anca Olteanu

23.12.2016, 12:58 599

Prim-ministrul Paolo Gentiloni a spus că guvernul a aprobat un fond de 20 de miliarde de dolari pentru a sprijini sectorul bancar din Italia.

Anunţul a venit după ce Monte dei Paschi nu a reuşit să strângă cinci miliarde de euro din partea investitorilor privaţi pentru capitalizare. Banca din Italia susţinea că are nevoie de capital din partea statului.

Potrivit noilor reglementări ale Uniunii Europene (UE) asupra bailout-urilor bancare, acestea impun o conversie forţată a datoriilor bancare secundare - majoritatea fiind deţinute de mici investitori - în acţiuni.

Intervenţia statului poate implica pierderi din partea a sute de investitori, estimaţi să deţină aproape două miliarde de euro în obligaţiunile băncii Monte dei Paschi.

Guvernul din Italia trebuie să respecte noile reguli ale UE gândite pentru a-i proteja pe cei care plătesc taxe, ca aceştia să nu fie puşi în situaţia de a sprijini băncile slabe.

Parlamentul din Italia a autorizat, deja, guvernul să creeze un fond pentru susţinerea sectorului bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO