Business Internaţional

Italia ar putea vinde active de stat pentru a-si reduce datoria publica

05.09.2006, 17:39 19

Italia, cea de a patra putere economica a Europei, s-a confruntat in ultimii trei ani cu doua perioade de recesiune, crize ce au facut ca datoria publica a Italiei sa fie a treia ca marime dupa cea a SUA si cea a Japoniei.
Prim-ministrul italian Romano Prodi a anuntat ca guvernul sau analizeaza posibilitatea vanzarii unor proprietati imobiliare si a unor pachete de actiuni detinute de stat in cadrul unor companii cum ar fi Enel in scopul reducerii datoriei publice a Italiei, cea mai mare din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
"Nu suntem impotriva privatizarilor si luam in considerare eventuale vanzari de active", a declarat Prodi.
Standard & Poor's a avertizat ca va reduce ratingul de credit al Italiei pentru a doua oara de la lansarea monedei unice europene, in cazul in care guvernul italian nu va reusi sa tina sub control deficitul bugetar si sa reduca datoria publica. Acesta este cel de-al doilea an in care datoria Italiei este in crestere, in contextul in care majorarea ratelor dobanzii impinge in sus costurile de finantare.
Guvernul condus de Prodi are in plan reduceri ale cheltuielilor guvernamentale in valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari (15 miliarde de euro) pentru anul viitor, urmarind aducerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB, limita impusa de Uniunea Europeana. Guvernul s-a angajat in acelasi timp sa-si reduca datoria pana la mai putin de 100% din PIB pana in anul 2011, de la 107,7% in acest an.
"100% este un obiectiv serios pe termen scurt pana la mediu", a declarat Prodi. "Nimeni nu ne poate cere sa atingem limita de 3% a deficitului imediat. Problema este sa decidem schimbari de ordin structural care sa asigure un progres viitor".
In perioada cuprinsa intre anii 1995-2005, Italia a vandut active de stat in valoare de 100 mld. euro, incluzand participatii in cadrul unora dintre cele mai mari companii ale tarii, cum ar fi Enel, cea mai mare companie de electricitate, compania petroliera Eni, Telecom Italia si Alitalia. Aceste vanzari de active au contribuit la reducerea datoriei de la un maxim de 122% din PIB atins in 1994.
Vanzarile de active s-ar putea concentra la inceput asupra proprietatilor guvernamentale, cazarme si spatii de birouri. Valoarea proprietatilor detinute de guvern in intreaga tara depaseste intreaga datorie actuala a Italiei. Participatiile pe care statul le detine inca in cadrul unor companii vor fi mai apoi luate in considerare, a aratat Prodi.
Guvernul anterior condus de Silvio Berlusconi se angajase sa stranga pana la 100 mld. euro prin vanzarea de active incluzand serviciile postale si televiziunea Rai. Vanzarile nu au fost insa niciodata realizate.
Valoarea obligatiunilor guvernamentale italiene a crescut de la alegerea lui Prodi in luna aprilie pe fondul angajamentelor de reducere a deficitului si a datoriei guvernamentale facute de el.
Ratingul S&P legat de obligatiunile italiene este de AA-, cu trei trepte sub cel al Germaniei. Ratingul acordat de Fitch si Moody's Investors Service datoriei Italiei este cu o treapta mai ridicat. S&P si Fitch Ratings au anuntat in mai ca ar putea scadea ratingul de credit al Italiei daca guvernul acestei tari nu incearca sa-si reduca datoria.
Cat priveste Alitalia, Air France-KLM Group ramane candidatul cu cele mai multe sanse de a prelua compania aeriana nationala, desi vor fi luate in considerare si alte oferte, a declarat Prodi. Alitalia urma sa faca parte din fuziunea Air France-KLM incheiata in 2004, insa aceasta a fost exclusa din cauza datoriilor in crestere. In ultimii cinci ani, compania aeriana a acumulat datorii de peste 2 mld. euro.
De asemenea, Prodi a declarat ca Franta trebuie sa depuna eforturi suplimentare in sensul deschiderii pietei sale de energie, altfel riscand ca Italia sa-si inchida teritoriul in fata companiilor franceze cum ar fi Electricite de France. EDF detine un pachet de actiuni in cadrul Edison, a doua mare companie de energie a Italiei.


Angajamentele lui Prodi
Reducerea datoriei Italiei, cea mai mare din UE, prin vanzarea de active de stat
Aducerea deficitului bugetar in limita de 3% impusa de UE prin aplicarea unor reduceri de cheltuieli in valoare de 19 mld. euro anul viitor
Reducerea datoriei guvernamentale pana la mai putin de 100% din PIB pana in 2011 de la 107,7% in acest an
Vanzarile de active se vor concentra la inceput asupra proprietatilor guvernamentale a caror valoare o depaseste pe cea a datoriei
Pachetele de actiuni detinute de stat in unele companii vor fi mai apoi vizate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO