Business Internaţional

Italianul Mario Draghi se va aşeza pe scaunul de şef al BCE doar dacă vrea Angela Merkel

Italianul Mario Draghi se va aşeza pe scaunul de şef al BCE doar dacă vrea Angela Merkel

Autor: Livadariu Andreea

25.04.2011, 23:36 23

Italianul Mario Draghi pare a fi favoritul nu­mă­rul unu lafotoliul de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), după cepreşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat de acord cunumirea aces­tuia în locul lui Jean-Claude Trichet, al căruiman­dat se încheie în toamna acestui an, scrie The Wall StreetJournal.

Recent şi oficialii germani au adus în discuţie can­di­datura luiDraghi, iar în cazul în care Germania de­cide să-l susţină s-arînlătura unul din cele mai mari obsta­cole în numirea oficialuluiitalian ca şef al instituţiei, scrie The Wall Street Journal.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Scauble s-a arătat deschisfaţă de candidatura lui Mario Draghi, 62 de ani, fiind de părere căacesta ar putea obţine susţinere şi din partea altor ţări cu puterede decizie din Europa, po­trivit unei persoane familiare cusituaţia. Totuşi, can­celarul Angela Merkel are ultimul cuvânt despus, aşa cum s-a întâmplat în multe decizii importante ce au fostluate în Europa în ultimul an.

Opinia oficialilor germani cu privire la succesorul lui Jean-ClaudeTrichet este crucială. "Percepţia pu­bli­că este că încă existămultă rezistenţă din partea ger­ma­­nilor cu privire la Italia", aspus Carsten Brzeski, eco­no­mist la ING Bank în Bruxelles. Dar"atâta timp cât Mario Draghi primeşte sprijinul germanilor, va fifoar­te dificil" pentru alţi candidaţi să câştige preşe­din­ţiaBCE.

Germania se află pe o poziţie cheie în zona euro, în prinicipaldatorită modului în care şi-a revenit de pe urma crizei financiare,iar Berlinul este văzut drept prin­cipalul obstacol pentruascensiunea şefului băncii cen­trale italiene la conducerea BCE.Până în luna februarie, favorit pentru scaunul lui Trichet era AxelWeber, guvernatorul băncii centrale germane.

Oricum, ultimul cuvânt cu privire la candidatura lui Mario Draghiîl va avea cancelarul german Angela Merkel, în acest sensaşteptându-se ca Draghi să primească critici din cauza problemelorpolitice din Italia, spun analiştii germani. În egală măsură, unşef al Băncii Centrale Europene care provine din sud-estul Euro­peiar putea fi greu de acceptat de către Ger­mania, în condiţiile încare criza datoriilor de la periferia zonei euro a fost pusă peumerii plătitorilor germani de taxe.

Deşi a stat departe de criza datoriilor care a aruncat Grecia,Irlanda şi Portugalia în mâna UE şi FMI, Italia nu are o reputaţieprea bună în nordul Europei în ceea ce priveşte finanţele. Chiar şiaşa, încă nu a fost luată o decizie privind susţinerea lui Draghişi nici nu va fi luată până în luna iunie, potrivit purtătorului decuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

Cine este Mario Draghi

  • Este considerat unul dintre "părinţii" monedei euro, făcândparte din Comitetul European Economic şi Financiar, care a ajutatla introducerea monedei.

  • A fost director al Băncii Mondiale timp de şase ani, în perioada1984-1990, după care a fost numit director general al trezorerieiitaliene.

  • A fost profesor de economie la Universitatea din Florenţa înperioada 1981-1991 şi director general al trezoreriei italiene înperioada 1991-2001.

  • A ocupat timp de trei ani funcţia de director adjunct în cadrulbăncii Goldman Sachs în 2002-2005.

  • A fost numit la conducerea băncii centrale italiene în 2005,pentru a-l înlocui pe Antonio Fazio, care a fost nevoit sădemisioneze după ce a fost cercetat într-o cauză penală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO