Business Internaţional

Italienii se asociaza cu rusii pentru un gazoduct prin Marea Neagra pana in Italia

25.06.2007, 18:41 27

Companiile de energie Gazprom, din Rusia, si Eni, din Italia, intentioneaza sa construiasca un gazoduct cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi care sa transporte gaze naturale rusesti catre Europa, tranzitand Marea Neagra.
Conducta "South Stream", cu o lungime de 900 de kilometri, care va ocoli Turcia, va iesi la suprafata in Bulgaria, de unde se desprind dupa ramificatii, spre Austria si Slovenia si, respectiv, spre sudul Italiei, a declarat directorul general al Eni, Paolo Scaroni, intr-o conferinta de presa unde a participat alaturi de directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.
Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a vorbit ieri la summitul tarilor din Europa de Sud-Est in domeniul energiei desfasurat la Zagreb despre contractul care a fost semnat sambata cu Bulgaria si Italia. "Suntem foarte fericiti pentru ca nu numai guvernul italian, dar si Comisia Europeana sprijina proiectul", a declarat Putin.
El a precizat ca Rusia isi doreste sa sustina energetic toate statele din zona balcanica.
Pe de alta parte, presedintele rus a subliniat ca pentru intarirea cooperarii in zona este nevoie de transparenta, de deschiderea pietelor si de siguranta ca nu vor exista favoritisme, dar a subliniat ca Rusia trebuie sa aiba in vedere si interesul national.
Cel putin o parte a gazelor naturale care urmeaza sa fie livrate prin intermediul acestui gazoduct provine de la zacamintele operate anterior de grupul petrolier rus Iukos, in stare de faliment.
Ministrul rus al energiei, Viktor Khristenko, a declarat, intr-un interviu pentru postul de televiziune Vesti-24, ca gazoductul ar putea transporta materie prima si catre Grecia si Bulgaria. Restul detaliilor proiectului nu au fost finalizate inca.
"Costurile aferente proiectului si distribuirea participatiilor intre parteneri sunt aspecte care vor fi decise dupa incheierea studiului de fezabilitate derulat de firma italiana Saipem", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Denis Ignatiev.
Saipem a mai colaborat cu cele doua companii si la proiectul "Blue Stream" privind construirea unei conducte de gaze naturale care sa faca legatura intre Rusia si Turcia. Gazprom a ridicat problema extinderii gazoductului Blue Stream catre sudul Europei si Israel, dar aceasta varianta ar intra in conflict cu proiectul "South Stream".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO