Business Internaţional

Japonia, ca după un război atomic. Apă contaminată radioactiv. SUA impune restricţii la importul de alimente nipone. Bursa cade cu 1,7%

Japonia, ca după bomba de la Hiroshima. Apă contaminată radioactiv. SUA impune restricţii la importul de alimente nipone. Bursa cade cu 1,7%

Foto: Reuters

Autor: Adrian Voicu

23.03.2011, 09:45 56

Autorităţile din Tokio au anunţat că apa de la robinet ar puteafi periculoasă pentru copii, în ciuda încercării guvernului japonezde a asigura populaţia că nivelul radiaţiilor este în limitenormale.

Nivelurile iodului radioactiv înregistrate ieri într-un spitaldin oraşul Katsushika au fost la un nivel dublu faţă de celrecomandat pentru copii, a declarat un oficial nipon citat deBloomberg. Acesta a menţionat că apa de la robinet ar puteareprezenta un risc pentru sănătate dacă este băută timp de unan.

Ca urmare a acestor ştiri, piaţa bursieră a fost puternicafectată, indicele Nikkei 225 coborând cu 1,7% la Tokio.

Ministrul sănătăţii din Japonia a recomandat să nu se mănâncelegume precum salata, broccoli sau conopida, produse în apropiereacentralei nucleare de la Fukushima. Acesta a ţinut însă să asigurecă cantitatea de radiaţii detectată până acum nu estepericuloasă.

SUA a fost prima ţară care a cerut oprirea importurilor dealimente din zona iradiată, anunţând ca va opri atât importurile delapte, cât şi de vegetale şi fructe din zonele aflate în apropiereacentralei nucleare, conform Reuters.

Nivelul de iod-131 din apa de la robinet din Tokio a sărit la210 Bequerel pe kilogram (unitate de măsură a radioactivităţii)ieri dimineaţă. Limita recomandată pentru adulţi este de 300, întimp ce pentru copii aceasta este de 100.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO