Business Internaţional

Japonia îşi închide ultimul reactor nuclear activ

Japonia îşi închide ultimul reactor nuclear activ

Foto: AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

06.05.2012, 16:20 456

Japonia a început sâmbătă procedura de închidere a ultimului reactor nuclear activ, pentru o revizie ccare va dura câteva luni, rămânând astfel fără nicio sursă de energie atomică la 14 luni de la catastrofa de la Fukushima, ceea ce riscă să îngreuneze şi mai tare revenirea economică după dezastrele naturale de anul trecut, scrie Thomson Reuters.

 

Producătorul de electricitate Hokkaido Electric Power Co (Hepco) a demarat procedura de închidere a ultimul reactor nuclear în cadrul unui program de revizii plănuite de autorităţile nipone pentru toate cele 50 de reactoare nucleare active. Astfel, Japonia a rămas complet fără energie nucleară pentru prima dată din 1970. La vremea respectivă existau doar două reactoare nucleare active şi ambele au fost închise pentru revizii.

 

Complet lipsită de energie nucleară, Japonia, a treia economie a lumii ca mărime, riscă să nu aibă suficientă energie electrică pentru consumul casnic şi industrial, ceea ce ar putea încetini revenirea economică. În vară, dacă parlamentarii nu reuşesc să convingă populaţia şi să repornească reactoarele, Japonia va trebui să implementeze un plan de control strict al consumului de electricitate.

 

Anul trecut, companiile din Japonia funcţionau mai mult noaptea şi în weekend, pentru a nu consuma electricitate în acelaşi timp cu gospodăriile, ceea ce ar fi dus la pene de curent. Atunci, însă, în ţară încă mai funcţionau câteva reactoare.

 

Un alt argument adus de analiştii niponi împotriva renunţării la energia nucleară este faptul că preţul electricităţii ar creşte într-un astfel de scenariu, ceea ce ar determina companiile să îşi mute producţia în alte ţări.

 

După exploziile de anul trecut la centrala nucleară Fukushima, japonezii se tem tot mai mult de energia nucleară. Frica datează din Al Doilea Război Mondial, când SUA a lansat atacuri nucleare asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki. Ca atare, tot mai multe persoane protestează împotriva energiei nucleare, cerând ca reactoarele să fie închise permanent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO