Business Internaţional

Japonia nu găseşte ieşirea din cercul vicios al deflaţiei

Autor: Traian Terzianm

25.11.2010, 23:20 26

Deficitul bugetar uriaş şi scăderea populaţiei în Japonia arputea împinge ţara către perioada sumbră dominată de deflaţie şi dedorinţa liderilor de a accepta orice sacrificiu, scrie TheTelegraph.

După două decenii în care situaţia nu a fost tocmai favorabilă,autorităţile nipone sunt dispuse să mizeze pe orice plan de acţiunepentru a evita revenirea la perioada subjugată de deflaţie. Astfel,Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei (MECI) din Japoniadepune eforturi considerabile pentru a creşte exporturile deproduse japoneze, care fac trimitere la cultura niponă. Produselece intră în această gamă variază de la jocuri video şi reviste pânăla obiecte vestimentare. Iniţiativa este intitulată generic "CoolJapan" de către vicepreşedintele MECI Kaname Tajima.

Yasuo Yamamoto, economist la Institutul de cercetare Mizuho,descrie situaţia actuală ca fiind un "cerc vicios" al aşteptărilordeflaţioniste, în care companiile operează reduceri de costuri(inclusiv salariale) determinate de cererea în scădere, frâneazăcheltuielile deoarece se aşteaptă la reduceri ale veniturilor şiale locurilor de muncă.

Tajima este totuşi optimist considerând că Japonia va puteacombate acest "cerc vicios" printr-o puternică dereglementareguvernamentală şi concentrare pe industria ecologică şi IT.

În pofida scenariilor pesimiste ce se conturează la nivelulactivităţii economice, statisticile relevă o uşoară creştereeconomică de 0,9% în ultimul trimestru, însă foarte puţinieconomişti consideră că acest fenomen se va menţine în viitor.Estimările analiştilor nu sunt optimiste, aceştia aşteptându-se lao contractare a economiei în trimestrul în curs, deoareceaprecierea yenului influenţează negativ exporturile.

Cele două decade de regres ale Japoniei nu numai că au slăbitîncrederea în abilitatea economiei de a genera creştere economică,dar au condus şi la o degradare a conceptului de loc de muncă.Procesul deflaţionist a făcut ca forţa de muncă să fie divizată îndouă mari categorii - beneficiari şi nonbeneficiari, spune NaohiroYashiro, profesor la Universitatea Creştină Internaţională. Încategoria beneficiarilor intră angajaţii cu contracte pe termennedeterminat, în cea de-a doua cei cu contracte temporare.

Piaţa forţei de muncă are de suferit în prezent, schimbărilestructurale nefiind singura provocare căreia piaţa trebuie să-ifacă faţă. Declinul populaţiei din Japonia, este o altă problemăsemnalată de autorităţi, statisticilie confirmând acest aspect. Seestimează că populaţia niponă va scădea până în 2050 de la 127 demilioane de persoane la 100 de milioane. "Japonia va deveni cea maigri ţară de pe glob", spune Yamamoto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO