Business Internaţional

Jocul jocurilor in Asia

09.10.2003, 00:00 48



De la mesele de baccarat din Macao pana la cursele de cai din Tailanda si cazinourile plutitoare din sudul Chinei, jocurile de noroc incep sa ia amploare in intreaga Asie.



Multe guverne din Asia tind sa modifice reglementarile conservatoare legate de jocurile de noroc, in incercarea de a obtine noi venituri din impozite si de a finanta infrastructura, spun specialistii.



Pe masura ce membrii clasei de mijloc din China, clasa aflata in plina dezvoltare, devin din ce in ce mai interesati de aceasta activitate, operatorii de cazinouri incep sa caute noi oportunitati de investitii.



In Asia, jocurile de noroc reprezinta o industrie extrem de fragmentata, impartita intre principalele cazinouri comerciale din statiuni precum Macao si multele cazinouri ilegale din Asia de sud-est.



Michael Gore, ce conduce o companie de consultanta in domeniul jocurilor de noroc cu sediul in Malaezia, Jayport Holdings Ltd., estimeaza ca industria asiatica a cazinourilor, in prezent in valoare de 4,1 miliarde de dolari, se va dezvolta cu 6 procente pe an in urmatorii 20 de ani pe masura ce reglementarile sunt modificate, permitand expansiunea cazinourilor legale.



Unul din factorii ce vor sta la baza acestei expansiuni sunt reglementarile din domeniul turismului din China, unde, in ciuda cresterii economice ce determina o dezvoltare a clasei de mijloc, jocurile de noroc sunt interzise.



Locuitorilor celor mai bogate trei orase ale Chinei, Biejing, Shangai si Guangzhou, li s-a permis, incepand cu luna septembrie, sa viziteze Hong Kong-ul si Macao individual. Inainte, acestia nu puteau vizita regiunile respective decat in grupuri organizate.



Chiar si cei care calatoresc in grupuri viziteaza adesea centrele de jocuri de noroc. Anul trecut numai, 1,5 milioane de chinezi au vizitat Genting, unde se afla singurul cazinou al Malaeziei, a remarcat Gore.



Macao este considerat un exemplu in ceea ce priveste potentialul pietei de cazinouri a Asiei.



Sociedade de Turismo e Diversoes de Macau (STDM), compania mogulului acestei piete, Stanely Ho, a monopolizat sectorul jocurilor de noroc timp de patru decenii inainte ca acest sistem sa fie modificat in 2002.



Autoritatile au admis intrarea pe piata a doi noi concesionari in Macao anul trecut: Wynn Resorts, condus de magnatul jocurilor de noroc de la Las Vegas Steve Wynn, si Galaxy Casino, condus de Sheldon Adelson, presedinte al companiei ce detine cazinoul Venetian din Las Vegas.



Insa, numarul celor ce sunt atrasi de mesele de joc arata ca exista inca o cerere masiva de cazinouri. Gore estimeaza ca profitul zilnic al cazinourilor din Macao se ridica la 28.571 dolari pe masa, comparativ cu numai 1.000 de dolari in Las Vegas.



"In momentul in care aceste companii isi vor publica rezultatele, managerii de fonduri vor deveni constienti de cererea de pe aceasta piata, iar ritmul investitiilor se va accelera," apreciaza Gore.



Adelson construieste deja un cazinou in valoare de 240 de milioane de dolari langa terminalul de ferry din Macao, acesta urmand sa devina operational pana in anul 2004.



Aceasta reprezinta insa doar o mica parte a investitiilor ce urmeaza a fi facute in acest sector in Asia, arata Theodore Loh, director al unei companii de consultanta in acest sector, Orientgaming.com.



"In Macao sunt deja in curs de constructie cazinori de lux de genul celor din Las Vegas. Japonia ar putea de asemenea legaliza acest sector. In urmatorii 10 ani, vom asista la o dezvoltare extraordinara a acestui sector, fara nici o indoiala".



In Japonia acest sector se limiteaza la cateva evenimente cum ar fi cursele de cai si "pachinko", un joc foarte popular, insa mai multe provincii din aceasta tara au cerut guvernului sa ridice interdictiile impuse asupra cazinourilor.



Filipinele se numara printre putinele tari asiatice ce au legalizat jocurile de noroc.



Jocurile de noroc le-au fost interzise sud-coreenilor pana in octombrie 2000, cand guvernul a acordat o licenta de monopol companiei Kangwon Land Inc prin care acesteia i se permite sa opereze cazinouri pentru cetatenii locali pana in 2005.



La inceputul acestui an, guvernul acestei tari a anuntat ca va permite investitorilor straini sa deschida cazinouri ca parte a programului de dezvoltare a industriei turismului. Totusi, exista si o conditie, si anume fiecare investitor trebuie sa vina cu o suma de cel putin 500 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO