Business Internaţional

Jocurile Olimpice imping deficitul Greciei peste limita impusa de UE

13.05.2004, 00:00 17

Costurile organizarii Jocurilor Olimpice din acest an ar putea determina o crestere a deficitului bugetar peste limitele UE pentru al doilea an consecutiv, potrivit declaratiilor lui George Alogoskoufis, ministrul economiei din Grecia, informeaza Bloomberg.
"Facem eforturi sa pastram deficitul sub nivelul de 3%, desi acest lucru va fi foarte greu de realizat din cauza Jocurilor Olimpice care implica cheltuieli suplimentare", a declarat Alogoskoufis intr-un interviu dupa o intalnirea din Bruxelles a ministrilor de finante din tarile UE. "Cu siguranta deficitul va fi sub 3% in 2005", a adaugat el.
Grecia a fost una din cele patru state care au incalcat regulile UE anul trecut, cand a avut un deficit de 3,2% din PIB. Organizarea Jocurilor Olimpice din acest an va costa 2,4 mld. euro, cu 1 mld. euro mai mult decat ultimele estimari, potrivit declaratiilor facute de ministrul - adjunct al economiei Christos Folias.
In ultimii 50 ani, Grecia este cea mai mica tara care va gazdui JO, evenimentul din acest an fiind totodata si cel mai finantat de la buget  de cand Uniunea Societica a organizat JO din 1980.  Depasirea costurilor programate initial si intarzierile in contruirea  infrastructurii au lasat incomplete 60% din constructiile necesare derularii JO, cu doar trei luni inainte de inceperea oficiala de pe 13 august.
Costurile gazduirii primelor JO dupa atacul terorist de pe 9 septembrie ar putea creste dupa ce Tom Ridge, secretarul pe probleme de securitate al Statelor Unite, a spus saptamana trecuta ca Grecia trebuie sa faca mai mult pentru a asigura desfasurarea in conditii de securitate a acestui eveniment.  Guvernul cheltuieste aproximativ 1 mld. euro pe masuri de securitate, JO urmand sa fie supravegheate de 70.000 ofiteri de politie si soldati, beneficiind si de ajutor din partea  NATO. 
Grecia, care  fost cel mai sarac stat al UE inainte de extinderea organzitiei spre  estul Europei, a fost  respinsa de la adoptarea monedei euro in 1999 din cauza deficitelor excesive,  conditiile cerute de  trecerea la moneda unica europeana fiind intrunite doi ani mai tarziu.
Bugetul JO nu include costurile construirii in Atena  de noi  cai ferate subterane si de  linii de tramvai. In completare la finantarea de la guvern, Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice mai cheltuieste 2 mld. euro.
Regulile privind bugetul UE au fost intocmite pentru a opri statele membre sa acumuleze datorii mari, care sa afecteze moneda euro. Grecia a fost al doilea mare datornic al UE, cu datorii in 2003 care au reprezentat 103% din PIB. Reglementarile UE cer  statelor sa pastrezae valoarea datoriilor la un nivel de 60% sau mai scazut.
"Fara a face niste promisiuni anume, am exprimat intentia de a rezolva aceasta situatie", a spus Alogoskoufis, care a adaugat:" Nu este ceva care sa lasam sa ne scape de sub control".
Singura tara din cadrul UE cu un nivel mai ridicat al datoriilor decat Grecia este Italia. Intrebat daca agentia de rating Standard & Poor's si-a exprimat ingrijorari in legatura cu planul de buget al Greciei, Alogoskoufis a spus " ca nu avem nici un indiciu in acest sens". Rating -ul acordat Greciei de S & P  in ceea ce priveste capacitatea de plata a datoriilor este "A+" , in timp ce rating-ul Italiei este "AA".
Comisia europeana previzioneaza ca in acest an economia Greciei va inregistra cea mai mare crestere economica din grupul tarilor care au adoptat moneda euro. Potrivit estimarilor Comisiei, economia Greciei ar urma  sa avanseze cu 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO