Business Internaţional

JP Morgan recupereaza 600 mil. dolari din gaura Enron

06.01.2003, 00:00 13

JP Morgan Chase va primi circa 600 milioane dolari din miliardul pretins unui grup de companii de asigurari, in urma unui acord intre parti care pune capat procesului controversat care a adus in atentia publicului schemele complexe de finantare initiate de banca americana pentru grupul energetic falimentar Enron.
JP Morgan, a doua banca americana, a declarat ca impactul suferit este de 400 milioane de dolari pe ultimul trimestru al anului, inainte de impozite, din pierderile inregistrate din contractele tip forward, pe petrol si gaze, care au explodat dupa ce Enron si-a declarat falimentul, cu aproape un an in urma. Banca a mai spus ca va constitui o rezerva de circa 900 de milioane dolari pentru acoperirea costurilor estimate din litigiul determinat de implicarea sa in afacerea Enron, si din penalizarile aduse de recentele investigatii privind inducerea in eroare a investitorilor prin practicile de operare ale ofertelor publice initiale si prin estimarile eronate asupra cursului bursier.
William Harrison, directorul executiv din cadrul JP Moragn, sustine ca banca "a actionat adecvat", in privinta controversatelor tranzactii derulate pentru Enron, dar a optat pentru un acord deoarece a considerat ca risca prea mult prin prezentarea unor operatiuni financiare atat de complexe in fata unui juriu civil.
La aflarea stirii privind acordul incheiat, actiunile JP Morgan au crescut cu 5%, deoarece suma recuperata a depasit cu mult asteptarile investitorilor. O pierdere mai mare ar fi periclitat capacitatea bancii de a plati dividende generoase catre actionari.
Procesul intentat de JP Morgan companiilor de asigurari a durat o luna si urma sa fie audiat de un juriu civil saptamana viitoare. Elementul strategic al dezbaterilor il reprezinta structurile financiare complexe pe care Enron le-a implementat pentru a-si ascunde situatia datoriilor, care se afla in centrul atentiei si in cadrul proceselor pe care investitorii si creditorii Enron le-au intentat grupului energetic si consultantilor financiari ai acestuia.
JP Morgan  a incercat sa recupereze 965 milioane dolari de la 11 companii de asigurari, printre care se numara Chubb si Allianz, care au asigurat contracte pe marfuri incheiate intre Enron si compania Mahonia, o unitate off-shore utilizata de banca. Asiguratorii au pretins ca aceste contracte reprezentau imprumuturi deghizate acordate de JP Morgan lui Enron, si nu tranzactii de tip forward pe petol si gaze, cum declara banca americana. Grupul de 11 companii de asigurari a acuzat JP Morgan ca a incercat sa le induca in eroare ascunzand in scop de frauda natura reala a acestor tranzactii.
Saptamana trecuta judecatorul cazului, Jed Rakoff, a mai admis ca proba in instanta un e-mail din partea unui director executiv care descria tranzactiile ca fiind "imprumuturi deghizate", dupa care a respins acuzatiile companiilor de asigurari conform carora JP Morgan ar fi facilitat si sprijinit frauda financiara de la Enron.
Dina Dublon, directorul financiar de la JP Morgan, a spus ca banca va indeplini estimarile analistilor privind profiturile, peste doua saptamani, cand isi va anunta rezultatele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO