Business Internaţional

Jumătate din şcolile de business din SUA ar putea fi închise în 10 ani

Jumătate din şcolile de business din SUA ar putea fi...

Autor: Luciana Georgescu

30.03.2014, 16:48 915

Jumătate din şcolile americane de business ar putea fi închise până în 2020, pe măsură ce un număr tot mai mare de universităţi oferă diploma pentru cursurile absolvite online, scrie Bloomberg Businessweek.

“Jumătate din şcolile de business din ţară ar putea fi închise în 10 ani”, a declarat Richard Lyons, decanul Universităţii din California, Berkeley. 

Universităţi mai puţin cunoscute decât Harvard Business School sau Wharton sunt cele mai vunerabile acestui fenomen. Marii jucători care încep să ofere diplome pentru cursurile absolvite online vor atrage studenţi de la distanţă, care anterior ar fi optat pentru confortul unui program part-time aproape de casă.

În general, participanţii la programele part-time sunt angajaţi în diverse corporaţii în apropierea campusului, astfel că distanţa limitează competitivitatea candidaţilor,

Studeţii înscrişi în cadrul unui program MBA, fie part-time sau Executive, generează o sursă mare de venituri. Lyons estimează că un student în cadrul unei universităţi de elită primeşte în medie doar 25% discount din taxa de şcolarizare, în timp ce pentru programele EMBA sau part-time, un student este nevoit să plătească taxa aproape integral.

Dacă universităţile cu renume vor ademeni cei mai buni candidaţi, programele part-time îşi vor pierde din reputaţie, astfel că procesul de selecţie nu va mai fi la fel de riguros, iar fără candidaţi foarte bine pregătiţi va fi dificil pentru  aceste programe să rămână pe piaţă, a spus Lyons. 

Educaţia în mediul online va schimba modul în care universităţile vor concura pentru atragerea potenţialilor studenţi. Programele MBA care urmăresc crearea de profit, precum DeVry’s Keller School of Management au început să piardă teren, ca urmare a prezenţei online a universităţilor cu tradiţie, a declarat Robert Lytle, partener al firmei de consultanţă Parthenon Group. Acest trend s-ar putea extinde iniţial universităţilor mai puţin recunoscute şi apoi celor de top.

“Nu spunem ca este acest fenomen reprezintă o ameninţare sau sfârşitul programelor EMBA”, a declarat directorul executiv al Consiliului pentru programe EMBA, Michael Desiderio. El consideră că este mai degrabă o provocare cu care universităţile se vor confrunta pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale candidaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO