Business Internaţional

Juncker cere o agenţie de rating europeană care să elimine "influenţa dezastruoasă" a celor existente

Autor: Adrian Voicu

07.07.2011, 19:27 113

Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker a declarat căguvernele europene trebuie să îşi mărească eforturile pentrucrearea unei agenţii de rating pentru Europa care să elimineinfluenţa "dezastruoasă" a actualelor agenţii, informeazăBloomberg.

Conform acestuia, o companie europeană care să evalueze ratinguldatoriilor suverane ar fi mai bine sincronizată cu programele dereformă desfăşurate de guvernele din regiune şi ar oferi astfelevaluări mai fidele realităţii.

Juncker, care este şi preşedintele grupului miniştrilor definanţe din zona euro, se alătură criticilor venite din parteaoficialilor europeni faţă de firmele de rating după ce ratingulPortugaliei a fost redus la junk, iar Standard & Poor's aindicat că Grecia ar putea intra într-un "default selectiv" (încare ţara ar putea decide să nu achite o parte din datoriilecontractate - n.r.).

"Nu ar trebui să ne orientăm după verdictele agenţiilor derating", este de părere Juncker. "Şi spun asta atât pentru comisie,cât şi pentru consiliu şi parţial pentru Banca CentralăEuropeană".

Vorbind la Berlin, Juncker a spus că influenţa companiilor derating este una "dezastruoasă" deoarece reducerea ratingurilor arputea descuraja guvernele în decizia asupra reformelor necesare."De aceea le cer să aibă un comportament mai responsabil", a maispus el.

Juncker a menţionat că a cerut "de luni de zile" formarea uneiagenţii de rating europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO