Business Internaţional

Justitia engleza blocheaza conturile din Elvetia ale familiei turce Uzan

23.06.2003, 00:00 30

Membrii bogatei familii Uzan din Turcia nu vor mai putea apela la fondurile aflate in conturi in banci elvetiene dupa ce un judecator al Inaltei Curti din Londra a acceptat, la finele saptamanii trecute, modificarea conditiilor ordinelor de inghetare a activelor familiei din intreaga lume.
Decizia emisa de curtea din Londra reprezinta cea mai recenta evolutie in cadrul unei dispute existente de foarte mult timp intre Motorola si familia Uzan, disputa ce a luat nastere in momentul in care Telsim, grup din domeniul telecomunicatiilor controlat de familia Uzan, nu a reusit sa ramburseze credite in valoare de peste 2 miliarde de dolari acordate de Motorola si Nokia.
Membrii familiei, printre care se numara omul de afaceri devenit politician Cem Uzan, fratele sau Hakan si tatal acestora Kemal, nu vor mai putea apela la conturile elvetiene nici pentru derularea de aJustitia faceri.
Membrii familiei Uzan sustin ca nu detin nici un fel de conturi bancare in Elvetia. Totusi, judecatorul Justice Cook a aratat ca exista "dovezi puternice" ce contrazic afirmatiile acestora si care indica faptul ca cei trei detin conturi personale in cadrul bancilor UBS si HSBC din Zurich si Geneva.
Motorola si Nokia au initiat actiuni in instanta impotriva grupului in Statele Unite, sub acuzatia de frauda. In acelasi timp, Motorola a cerut emiterea unor ordine de inghetare a fondurilor in instante din Marea Britanie impotriva a patru membri ai familiei. Familia Uzan, ce nu s-a supus ordinelor de dezvaluire a existentei conturilor create la bancile elvetiene, a sustinut ca acest caz va fi rezolvat prin arbitraj in Elvetia.
Intre timp, Motorola a apelat la instantele din Elvetia, cerand ca ordinele de inghetare a fondurilor sa fie recunoscute si aplicate in aceasta tara, cerere ce a fost aprobata in cele din urma de Curtea Suprema de Justitie din Zurich la sfarsitul lunii mai.
Totusi, curtea a refuzat sa ceara "masuri de protectie", care ar fi putut atrage sanctiuni de ordin penal, aratand ca nu stie cum sa interpreteze o clauza inclusa in ordinele de inghetare de fonduri. Clauza respectiva permitea extragerea unei sume de pana la 10.000 de lire sterline pe saptamana pentru sustinerea "cheltuielilor zilnice" si a unei sume "rezonabile" ce urma a fi platita avocatilor familiei.
Conform Motorola, motivul pentru care au fost solicitate modificarile acordate de instanta engleza a fost eliminarea acestui gen de confuzie. Avocatii familiei Uzan s-au opus modificarilor respective, insa judecatoarea Cook a declarat ca acest gen de confuzie ar trebui eliminat.
Luna aceasta, Curtea Engleza de Apel a mentinut ordinele de inghetare a fondurilor emise impotriva lui Cem Uzan si a surorii acestuia, respingand insa ordinele emise impotriva lui Kemal si a lui Hakan Uzan. Un judecator din New York urmeaza sa emita luna viitoare o decizie in ceea ce priveste acuzatiile de frauda aduse familiei.
caseta
Kemal Uzan si familia sa se afla pe locul 329 in topul miliardarilor lumii intocmit de revista Forbes. Valoarea neta a averii este de 1,3 miliarde de dolari. Kemal si fiii sai Hakan si Cem au fost condamnati de instantele engleze la 15 luni de inchisoare pentru nerespectarea ordinelor judecatoresti emise. Cei trei nu au participat la procesul in valoare de 3 miliarde de dolari initiat de Motorola si Nokia, proces legat de finantarea grupului de telecomunicatii al familiei, Telsim, a doua mare companie de telefonie mobila al Turciei. Catre sfarsitul anului trecut, instantele din Londra au emis ordine de inghetare a fondurilor detinute de familie in intreaga lume. In urma acestor ordine, guvernul francez a retinut avionul privat al familiei in momentul in care acesta a aterizat in Franta. Actiuni legale similare au fost initiate impotriva familiei in Statele UNite, Bermuda, Franta si Germania. Membrii familiei Uzan, ce resping acuzatiile ce li se aduc, raman in Turcia, fiind protejati de instantele acestei tari. Pe langa compania Telsim, membrii familiei Uzan detin banci, companii din domeniul productiei de ciment si in domeniul produselor electrice, cat si un numar de centre media. Cem a pus recent bazele partidului Tinerilor din Turcia. Castigarea unui loc in parlament i-ar fi adus acestuia imunitate, insa campania sa a esuat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels