Business Internaţional

Koizumi si Microsoft doboara bursa din Tokyo

24.07.2001, 00:00 11



Actiunile companiilor cotate la bursa din Tokyo au cazut puternic in sedinta de ieri, in frunte cu titlurile emise de banci, trimitand indicele Nikkei la minimul ultimilor 16 ani, dupa ce premierul nipon Junichiro Koizumi a declarat liderilor G8 ca Japonia nu va amana planurile de reducere a cheltuielilor bugetare, chiar daca economia e in recesiune.

Indicele Nikkei 225 a inchis la 11.609,63, cel mai scazut nivel din7 ianuarie 1985, cu 298,76 puncte (2,5%) mai putin decat in ultima sedinta a saptamanii trecute. Indicele mai cuprinzator Topix a pierdut 2,6%, inchizand la 1.163,76.

Koizumi a anuntat ca va continua procesul de restructurare a sectorului bancar, dar investitorii sunt sceptici in ceea ce priveste intentiile prim-ministrului de a ajuta creditorii sa stearga imprumuturile neperformante in urmatorii trei ani.

Cele mai mari 15 banci japoneze au credite neperformante de 18.000 de miliarde yeni (146 miliarde dolari), dar aceasta suma nu reprezinta decat zece procente din cele 150.000 de miliarde de yeni raportate autoritatilor nipone drept credite cu probleme.

"Koizumi trebuie sa realizeze ca economia are nevoie sa fie refacuta, inainte de a trece la reforme structurale", a declarat Akira Hiramine, director de investitii la Invesco Asset Management Ltd, care administreaza actiuni japoneze in valoare de 7,7 miliarde dolari.

Un alt factor care a deprimat investitorii japonezi a fost anuntul companiei Microsoft, care si-a revizuit previziunile referitoare la rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea, desi a reusit sa atinga obiectivele pentru trimestrul anterior.

Avand in vedere ca foarte multe companii cotate la bursa din Tokyo activeaza in domeniul tehnologic, cotatia firmelor americane din acest sector este urmarita cu atentie de investitorii niponi.

Mai mult decat atat, nici compania suedeza Ericsson, cel mai mare producator de echipamente pentru retele de telefonie mobila, nu a dat o veste buna japonezilor, anuntand pierderi in al doilea trimestru si o evolutie moderata a cererii pentru produsele destinate telefoniei mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO