Business Internaţional

KPMG incheie conturile cu SEC

21.04.2005, 19:42 34

KPMG, firma de audit, a fost sanctionata de comisia care supravegheaza piata de capital (SEC) din Statele Unite, fiind acuzata ca i-a ajutat pe directorii de la Xerox Corporation sa modifice declaratiile financiare din 1997 pana in 2000, informeaza The New York Times.

Se pare ca firma a realizat rapoarte de audit in care se preciza ca registrele erau conforme cu legislatia in vigoare.

KPMG, care a ajuns la o intelegere cu oficialii, a hotarat sa opereze schimbari in modul in care isi desfasoara activitatea pentru a preveni eventuale incercari de incalcare a legii. Astfel, s-a decis ca presedintele KPMG sa ateste in fata comisiei ca au fost realizate schimbarile.

KPMG va trebui sa plateasca 17,3 milioane de euro, din care 7,7 milioane de euro reprezinta o amenda civila, 7,5 milioane de euro suma pe care a castigat-o in urma auditarii registrelor Xerox in aceasta perioada, iar restul de 2,1 milioane de euro reprezinta dobanda. KMPG nu a facut nici un comentariu in legatura cu implicarea sa in aceasta afacere.

Oficialii precizeaza ca frauda a inceput la Xerox in 1997, iar KPMG i-a permis companiei sa umfle rezultatele financiare cu peste 1,15 miliarde de euro pe o perioada de patru ani.

Valoarea actiunilor Xerox a scazut cu 80% in 2000 cand a fost descoperita frauda.

"Acesta este un caz clar in care auditorii nu isi fac treaba asa cum trebuie", a declarat Paul Berger, reprezentant al SEC.

El a adaugat ca alti cinci parteneri ai KPMG, care au fost implicati in audit vor fi investigati.

George Ledwith, purtatorul de cuvant al KPMG, a declarat: "Intelegerea, care se refera la evenimente petrecute cu o buna perioada in urma - in unele cazuri chiar cu opt ani in urma, nu a fost cauzata de dezvaluirea unor probe care sa ateste comportamentul fraudulos al KPMG".

KPMG a auditat Xerox timp de 40 de ani, iar analistii considera ca aceasta relatie indelungata a contribuit la aparitia acestor nereguli. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO