Business Internaţional

Land Rover simte din nou gustul profitului

01.09.2004, 00:00 12



Land Rover a inregistrat din nou profit, pentru prima data de la achizitia sa de catre compania americana Ford Motor in urma cu patru ani, fapt indicat de o serie de noi rapoarte depuse de constructorul britanic de automobile, relateaza Financial Times.



Profitul obtinut anul trecut i-a conferit producatorului, vandut de BMW in schimbul a 3 miliarde de euro in mai 2000, increderea necesara pentru a investi peste 100 milioane de lire sterline in fondul sau de pensii.



Totusi, intoarcerea la profitabilitate survine in contextul in care celor 8.000 de angajati ai Land Rover li se cere sa accepte schimbari esentiale ce vizeaza cresterea productivitatii si sporirea calitatii.



Land Rover a declarat ca profitul a fost in parte generat de relansarea anul trecut a modelului de lux Range Rover, ce a atras interesul consumatorilor. Marjele profitului sunt mult mai mari in cazul modelelor foarte scumpe decat in cel al modelelor mai ieftine.



"Anticipam ca profitul va continua sa creasca odata cu lansarea noului model Discovery," a anuntat compania.



Compania a avut in acelasi timp de castigat de pe urma unor masive reduceri de costuri ce au fost initiate de catre David Thursfield pe durata mandatului sau ca sef al departamentului de operatiuni internationale al Ford, inainte ca acesta sa fie obligat sa demisioneze la inceputul acestui an. Costurile nelegate de productie au fost reduse cu 54 milioane de lire sterline, sau aproape 20% anul trecut. Reducerile de costuri au compensat cresterea platilor legate de dobanzi, compania continuand sa contracteze imprumuturi pentru a investi in dezvoltarea de noi modele.



Cifra de 7,9 milioane de lire sterline exclude micul profit obtinut de compania de import in Statele Unite, ce apare in conturile Ford. In anul anterior, Land Rover a inregistrat pierderi brute de 5 milioane de lire sterline, in timp ce in anul 2001, primul an intreg sub controlul Ford, producatorul de automobile a raportat pierderi de 302 milioane de lire sterline.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO