Business Internaţional

Las Vegas, oaza de lux unde mirajul castigurilor continua sa atraga investitii de miliarde de dolari

16.05.2005, 19:24 135

Complexul Wynn Las Vegas, care a necesitat o investitie de 2,7 miliarde de dolari (2,08 miliarde euro), lansat la sfarsitul lunii aprilie a acestui an, este un alt exemplu al luxului ce caracterizeaza orasul Las Vegas, paradisul jocurilor de noroc, relateaza Financial Times.

In fabulosul Las Vegas, Ron Kramer, presedintele Wynn Resorts, este cel mai indreptatit sa laude noua realizare a companiei sale: "Este un nivel al luxului care nu a mai fost atins pana acum."

Complexul include un cazinou, un munte artificial, o cascada de 10 m, un hotel cu 2.700 de camere, un teren de golf, un mall, reprezentante Maserati si Ferrari, precum si 22 de restaurante. In incercarea de a oferi acestei statiuni un aer hollywoodian, numai revistei Vanity Fair i s-a permis sa fotografieze in interior.

La 100 de ani de la momentul in care in 1905 o companie de cale ferata a achizitionat in cadrul unei licitatii 110 acri de pamant, orasul trece prin cea mai glorioasa perioada a existentei. Incurajat de cresterea consumului si a acceptarii din ce in ce mai mari a pariurilor, precum si a interesului publicului larg pentru poker si alte jocuri de acest gen, viitorul Las Vegasului e din ce in ce mai promitator.

Steve Wynn, directorul executiv al Wynn Resorts, este considerat unul dintre cei care au relansat orasul Las Vegas prin deschiderea unora dintre cele mai mari cazinouri: Mirage in 1989 si Bellagio in 1998. Acest nou proiect, precum si altele planificate de el, arata increderea pe care omul de afaceri o are in viitorul orasului Las Vegas.

Las Vegas este una dintre primele trei locatii americane vizitate de turisti, care a avut anul trecut 37,4 milioane de vizitatori si care au cheltuit 33,7 miliarde de dolari (26,02 miliarde euro). Rata medie de ocupare a hotelurilor din Las Vegas in 2004 a fost de 92%, fata de cea de 61% la nivel national. Trebuie sa tinem cont si ca Las Vegas are 130.000 de camere la hotel, fata de numai 75.000 cat are orasul New York. Autoritatile orasului Las Vegas spera sa atraga 43 de milioane de vizitatori pana in 2009.

Si evolutia actiunilor pe pietele bursiere reflecta increderea in viitorul economic al orasului. Actiunile Harrrah, companie care a achizitionat anul trecut rivalul Caesars contra sumei de 9,5 miliarde de dolari (7,34 miliarde de euro), au crescut din aprilie anul trecut si pana in prezent cu 21 de procente. Iar actiunile MGM Mirage s-au marit cu 55 procente, iar cele ale Wynn Resorts cu 68 procente. Suburbiile orasului Las Vegas au inregistrat cea mai mare evolutie dintre zonele de acest gen din SUA. Nivelul somajului in Nevada, in luna februarie, a fost de 3,9 procente, fata de nivelul national de 5 procente.

"Las Vegas este cu adevarat orasul secolului 21, din motive care ar fi fost greu de prevazut acum 25 de ani," a declarat Bill Eadington, economist la Universitatea din Reno. "Intra intr-o noua faza, care va apropia Las Vegasul mai mult de Miami."

Nu doar cazinourile au propulsat ascensiunea orasului, ci si hotelurile si statiunile care au inceput sa ofere o gama cat mai larga de servicii.

Conform oficialitatilor orasului, veniturile realizate din hoteluri, statiuni, cumparaturi, restaurante si industria de divertisment au fost de 25 miliarde de dolari (19,3 miliarde de euro), anul trecut, superioare celor 6,5 miliarde dolari (5,25 miliarde euro) obtinute din jocuri de noroc.

"Imi place aici mai mult ca in Paris," a afirmat Bernard Wade, un scotian de 72 de ani venit in vacanta in Las Vegas, impreuna cu cele 30 de rude ale sale. Sederea sa include o excursie cu elicopterul, una in Marele Canion, un concert Elton John, un show de magie, cumparaturi si serile petrecute in pub-uri. El a adaugat ca nu joaca in cazinouri pentru ca nu stie.

Persoane care il imita pe Elvis Presley, bufeturi in care poti manca oricat cu doar 12 dolari (9,27 euro), casatorii rapide, precum si alte lucruri traditionale pentru Las Vegas inca mai pot fi gasite aici. Magazine cu tricouri si tatuaje ieftine sunt umbrite acum de marile mall-uri care gazduiesc reprezentante ale unor case de moda faimoase, precum Prada sau Armanda. Aici poti urmari spectacole de magie, de circ, precum si prestatii live ale unora dintre cele mai cunoscute vedete pop, ca Elton John.

Pentru nostalgicii vechiului Las Vegas cu camere pline de fum si baruri triste, orasul incearca sa readuca atmosfera retro in centrul orasului. Pentru iubitorii golfului, sunt posibilitati nenumarate, astfel pe un drum de doua ore poti gasi 60 de terenuri de golf. Inainte sa se extinda din ce in ce mai mult, cazinourile au invatat sa faca publicitate produselor sale si sa aduca tot timpul ceva nou in atmosfera cazinoului. MGM Mirage a transformat atmosfera de Vrajitorul din Oz a MGM Grand Casino, intr-o retea de restaurante si baruri. Si Treasure Island, un alt cazinou de lux sub umbrela MGM Mirage, a adaugat baruri fastuoase in locul amenajarilor care imitau vechi corabii de pirati.

"Fiul meu de noua ani este suparat ca a disparut spectacolul cu pirati," a afirmat Jim Murren, directorul financiar al MGM Mirage. "Dar realitatea este ca nu fiul meu de noua ani cheltuieste banii aici."

Las Vegas, cu enormul potential hotelier, centre de conventii imense, precum si un aeroport bine dotat, aproape de principalele atractii ale orasului, a devenit unul dintre cele mai importante locuri de desfasurare a conferintelor. Ofera mai multe atractii pentru a distra participantii la conventii si fiecare dintre acestia cheltuieste de doua ori mai mult decat un turist obisnuit. Las Vegas a gazduit anul trecut peste 22.000 de conventii, care au generat castiguri in valoare de 6,9 miliarde de dolari (5,35 miliarde euro).

Datorita perspectivelor pozitive pentru viitor, Las Vegasul incepe sa devina din ce in ce mai atractiv pentru marii operatori hotelieri americani. Deja, Marriott, cel mai mare operator hotelier la nivel mondial, ia in considerare constructia unui hotel cu cazinou inclus. Starwood, proprietarul brandurilor hoteliere Sheraton si Westin, care a vandut grupul de cazinouri Caesars in 1999, va reintra pe piata orasului Las Vegas prin preluarea altor hoteluri.

Wynn Las Vegas planuieste deja un proiect adiacent noii sale statiuni turistice, in valoare de 1,4 miliarde de dolari (1,08 miliarde euro). MGM Mirage, care a achizitionat anul trecut Mandalay Resort Group contra sumei de 8 miliarde de dolari, planuieste construirea unui "oras in oras", cu o statiune de 4.000 de camere, trei hoteluri de 400 de camere, un complex de 1.650 de apartamente si un mall.

Poate exista o cerere atat de mare incat sa acopere oferta de 150.000 de camere pe care le va avea Las Vegas pana in 2010? In ciuda acestor obictive destul de ambitioase, majoritatea analistilor acestei industrii sunt de parere ca da. Ponderea turismului legat de industria jocurilor de noroc este relativ scazuta in SUA, fiind de 8% din totalul calatoriilor.

Ken Schwer, seful Centrului de Afaceri si Cercetari Economice al Universitatii Nevada Las Vegas, evidentiaza ca ritmul cresterii castigurilor din jocuri de noroc s-a incetinit, de la 13,6 procente in 1999, la 6,4 procente in 2000. Castigurile au scazut in 2001, pentru a avea o crestere de 2,3 procente, de-abia in 2003. "Recesiunea din 2001 a durat mai mult decat in alte industrii americane, dar afacerile au fost asa de puternice in 2004, ca au compensat toata aceasta perioada negativa," a declarat Schwer. "Aceasta nu a ajuns la doua cifre, dar e foarte puternica si pare ca va continua in acelasi ritm in 2005."

Analistii de la UBS preconizeaza ca Wynn Las Vegas va genera un castig anual de 140 milioane dolari (108,12 milioane euro) si ca va afecta negativ situatia financiara MGM Mirage. Dar operatorii hotelieri sunt de parere ca aceste temeri sunt nejustificate. Ei cred ca publicitatea care se face in jurul Wynn Las Vegas va atrage mai multi vizitatori ca niciodata. Reputatia lui Wynn de vizionar ii determina si pe rivalii sai sa fie incantati de noile sale proiecte.

LVCVA a evidentiat ca volumul hotelier al orasului a crescut cu 9 procente in ultimii ani, ca si numarul vizitatorilor. David Schwartz, directorul Centrului de Cercetare al Jocurilor de Noroc de la UNLV, evidentiaza ca scepticii au avertizat incorect ca atat Mirage, cat si Bellagio vor esua in atragere clientilor pentru hotelurile si cazinourile lor. "Oamenii au spus ca orasul este suprasolicitat, in anul 1955 cand existau opt cazinouri," afirma Schwartz.

Jocurile online ar putea reprezenta o amenintare pentru idustria Las Vegasului, deoarece din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de pariurile pe Internet. Reprezentantii cazinourilor sunt de parere ca clientii lor prefera sa joace in locatiile special amenajate decat in fata calculatorului.

Ar fi de greu de crezut ca jocurile de noroc online ar putea fi un adevarat competitor pentru cazinouri, mai ales ca acestea sunt considerate de guvernul american drept operatiuni ilegale. Si chiar daca ar fi legalizate, si cazinourile ar putea sa se lanseze pe Internet.

Industria serviciilor orasului Las Vegas este intr-o continua evolutie, oferind 30% din locuril de munca existente. Dar cresterea costului vietii ar putea influenta negativ piata locala a locurilor de munca. Preturile caselor au sporit cu 52% anul trecut, cea mai mare evolutie a preturilor de pe teritoriul SUA.

Chiar daca bucatarii, chelnerii si femeile de serviciu sunt printre cei mai bine platiti din toata tara, marirea costului vietii ar putea determina si majorarea salariilor. "Am fost uimiti de cresterea dramatica a imobiliarelor. Costul de viata a crescut cu adevarat", admite Murren de la MGM Mirage. "Este o problema dificila."

Un alt risc al evolutiei orasului Las Vegas l-ar putea reprezenta atacurile teroriste. Datorita numarului mare de vizitatori, Las Vegasul, ca si alte obiective turistice cu foarte multi vizitatori, ar putea fi o tinta pentru diverse grupari teroriste. De aceea directorii cazinourilor au intetit masurile de siguranta. Dar aceste probleme, precum si cele ale dependentilor de jocuri de noroc, precum si a celor cu alte boli, nu sunt luate in considerare de catre vizitatorii orasului. Andrea Foley-Stapleford, o americanca in varsta de 59 de ani, prezenta in cazinoul Venetian a declarat ca "poate sa joace trei zile fara sa doarma," deoarece cazinoul o face sa se simta ca o "regina."



In cautarea unui nou Las Vegas

Las Vegasul arata ca nu si-a pierdut farmecul pentru vizitatorii dornici sa experimenteze viata agitata a acestui oras.

Cu toate ca posibilitatile de dezvoltare sunt reduse in Las Vegas, si extinderea pe pietele altor state americane e destul de dificila. Statele americane care au legalizat jocurile de noroc au tendinta sa considere aceasta industrie ca un izvor de bani, si de aceea introduc taxe din ce in ce mai mari pe aceste castiguri, afectand profiturile lor, precum si planurile lor de viitor.

Marc Falcone, analist la Deutsche Bank, e de parere ca dorinta de consolidare a afacerilor a marit nevoia operatorilor de a cauta proiecte de anvergura. Astfel, MGM Mirage a cumparat rivalul sau Mandalay Bay, iar Harrah Entertainment a achizitionat Caesars Entertainment.

Pana anul trecut, Marea Britanie a fost destinatia preferata de acesti operatori, deoarece exista posibilitatea adoptarii unor noi legi legate de jocurile de noroc, care ar fi putut lansa o noua piata a cazinourilor. Astfel atat MGM Mirage, cat si Kezner International au incheiat acorduri pentru infiintarea de cazinouri in locatii diferite, de la Millennium Dome din Londra, pana la stadionul echipei de fotbal Newcastle United. Dar o serie de schimbari politice au distrus sperantele acestor operatori. Cu toate ca initial guvernul a declarat ca numarul cazinourilor va depinde de cererea pietei, in final a acordat o singura licenta pentru cazinourile tip Las Vegas.

"Marea Britanie, a fost o mare dezamagire pentru noi, noroc ca Asia ramane una dintre cele mai atractive piete," a declarat Falcone. Macao, singura piata chineza in care jocurile de noroc sunt legalizate, a atras foarte multe investitii straine in ultimul timp. Las Vegas Sands planuieste deschiderea unui hotel cu cazinou in valoare de 12-15 miliarde de dolari (9,27-11,58 miliarde euro) , iar Melco International Development si Kerry Packer doresc sa cheltuiasca peste un miliard de dolari (0,77 miliarde euro) pentru construirea unui cazinou tip Las Vegas. "Am avut un vis intr-o noapte," a spus Sheldon Adelson, cel care conduce Las Vegas Sands, proprietarul cazinoului Venetian."Si dintr-o data m-am gandit ca in Macao este destul spatiu cat sa construiesti Las Vegasul Asiei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO