Business Internaţional

Legarea levei de un euro slab dezavantajeaza exporturile bulgare

30.08.2000, 00:00 26



Deficitul comercial al Bulgariei inregistreaza de la inceputul anului un trend ascendent care pare sa fi scapat de sub control, ajungand la 646,6 milioane de euro, potrivit Institutului bulgar de statistica, in conditiile in care legarea levei de euro face imposibila stimularea exporturilor prin devalorizarea monedei nationale.

Cheltuielile cu importurile au depasit incasarile din exporturi cu peste 14% in raport cu perioada corespunzatoare a anului trecut, cand deficitul comercial se ridica la 565 milioane de euro.

In primele sase luni ale acestui an, exporturile bulgare s-au cifrat la 2,5 miliarde de euro, iar importurile la 3,1 miliarde de euro. Ruptura dintre importuri si exporturi a inceput in ianuarie, deficitul acumulat in prima luna a anului avand o pondere de 29% in totalul inregistrat la nivelul primului semestru.

Exporturile au adus incasari maxime in martie, in timp ce varful importurilor a fost atins in iunie.

Aproximativ jumatate din schimburile comerciale ale Bulgariei au avut loc pe relatiile cu statele din Uniunea Europeana, mai ales cu Italia, Germania, Grecia si Belgia. UE asigura piata de desfacere pentru 50% din exporturile bulgaresti.

In aceste conditii, rata de schimb fixa a monedei nationale a Bulgariei in raport cu moneda unica europeana exercita o presiune redusa asupra deficitului balantei comerciale, in ciuda deprecierii considerabile a euro fata de dolar.

In 1999, Consiliul Monetar al Bulgariei, instituit la jumatatea anului 1997 pentru a pune capat unei crize financiare acute, a legat leva de euro la un curs de schimb de 1,95583 leva/euro, ceea ce anuleaza insa posibilitatile Guvernului de a stimula exporturile prin instrumentul clasic al deprecierii monedei nationale.

Pozitia puternica a dolarului fata de euro poate conduce la o amplificare a deficitului comercial al Bulgariei, insa deficitul de cont curent poate fi mentinut in limite suportabile cu ajutorul veniturilor obtinute din privatizarea companiei nationale de telecomunicatii BTC si a Bulbank, cea mai mare banca comerciala.

Exporturile catre fostele state sovietice au scazut cu 28% in raport cu primul semestru al anului 1999, in timp ce importurile au crescut cu peste 66%. In ultimele douasprezece luni, exporturile destinate Rusiei au scazut cu mai mult de 40%

Bulgaria are o structura slab diversificata a exporturilor, cea mai mare pondere fiind detinuta de metale feroase si neferoase, alaturi de confectii produse in lohn. Structura importurilor este dominata de combustibili minerali, mijloace de transport, masini electrice si echipamente industriale.

Oficialii de la Sofia sustin ca accentuarea dezechilibrului dintre importuri si exporturi nu este de natura cronica. Guvernul isi mentine obiectivul unei cresteri anuale a Produsului Intern Brut cu 4%, in conditiile unei inflatii medii lunare de 2,8%, fiind incurajat si de inregistrarea la jumatatea lunii august a unui excedent bugetar de 20 milioane de leva (9,27 milioane de dolari).

Potrivit legii bugetului de stat si angajamentului din acordul cu Fondul Monetar International, Bulgaria ar trebui sa se incadreze la sfarsitul anului intr-un deficit bugetar de 540 milioane de leva, insa Ministerul Finantelor apreciaza ca 2000 ar putea fi incheiat cu un surplus semnificativ ca urmare a imbunatatirii colectarii veniturilor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO