Business Internaţional

Levi realizeaza profit in ciuda scaderii vanzarilor

14.10.2004, 00:00 17



Levi Strauss a reusit sa obtina profit in al treilea trimestru al acestui an, dupa ce a efectuat importante reduceri de costuri, desi vanzarile au continuat sa scada, scrie Financial Times.



Producatorul de jeansi, cel mai mare manufacturier de imbracaminte de marca din lume, a raportat un profit net de 46,6 milioane de dolari pentru ultimul trimestru, fata de pierderea de 4,31 milioane de dolari, in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile au scazut cu 8,2 procente, de la 1,08 miliarde de dolari, la 995 milioane de dolari. Levi spune ca reducerea era asteptata si se datoreaza, in principal, discountului de 65 de dolari pentru fiecare articol purtand semnatura Levi Strauss pe care firma l-a facut retelei de magazine Wal-Mart, pentru lansarea acesteia in 2003. Levi a renuntat la unele afaceri neprofitabile, fapt care a dus la o scadere de 24 de milioane de dolari.



Firma Levi este detinuta de familia Haas, dar are o datorie gestionata public. Marca emblema s-a zbatut in ultimii ani, pe fondul scaderii interesului din partea tinerilor din SUA si din Europa, care renunta la jeansi in favoarea unui stil mai individual. Drept raspuns, Levi a adoptat o strategie de marketing mai segmentata, incepand cu jeansii foarte la moda, vanduti in magazine de lux, si terminand cu produsele de serie cu semnatura Levi's si comercializate in magazinele de discounturi.



Reducerea costurilor a fost, insa, principala preocupare in ultimele luni, dupa ce Levi a apelat la serviciile de consultanta ale specialistilor de la Alvarez & Marrshall, in decembrie anul trecut. Costurile au scazut de la 343 de milioane de dolari, la 301 milioane de dolari in al treilea trimestru, iar profitul brut a crescut de la 397 de milioane de dolari la 456 milioane de dolari.



Phil Marineau, presedintele executiv al companiei spune ca Levi face ceea ce a promis ca va face. "Ne-am propus sa imbunatatim profitabilitatea firmei in acest an si asta am facut pana acum", declara el.



Levi a anuntat recent ca intentioneaza sa vanda marca Dockers, dar a refuzat sa confirme drept cumparator fondul de investitii Vestar Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO