Business Internaţional

Levi''s, afectat de vanzarile din Europa

14.04.2006, 00:00 23

Levi Strauss, cel mai mare producator de blugi denim din lume, a raportat un profit pe primul trimestru al acestui an in crestere cu 14%, pana la 44,6 mil. euro , fata de 38,8 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut, scrie Financial Times. Veniturile au scazut cu 6% la valoarea de 793 mil. euro , fata de 843 mil. euro din primul trimestru al anului trecut.

Cauza principala a acestui declin o constituie cererea in scadere de pe piata europeana si o scadere in vanzari prin intermediul retailerului amercian Wal-Mart. Retailerul a decis sa aloce mai putine spatii de vanzare pentru marca Signature a Levi''s, care a reprezentat pana acum un catalizator pentru producatorul de blugi cu sediul in San Francisco.

"Ne-am planificat venituri in scadere pentru ca suntem in mijlocul unei restructurari a activitatii in Europa si anumiti retaileri din SUA, clienti de-ai nostrii, de-abia acum isi consolideaza pozitia pe piata americana", a declarat Phil Marineau, director executiv al Levi''s.

Compania anuntase inainte de a face publice datele ca cifra de afaceri ar putea sa scada cu pana la 8%, insa rezultatele vin sa aminteasca investitorilor momentele nefavorabile din ultima decada, cand bradul companiei a fost abandonat de clienti importanti, care au preferat in schimb alte stiluri la moda sau marci mai putin scumpe. Cu eforturi sustinute, Levi''s a reusit sa puna capat celor opt ani consecutivi de scadere a vanzarilor la sfarsitul lui 2005, pentru ca sa inceapa anul cu vanzari tot in scadere, iar compania se asteapta ca acest trend sa se mentina cel putin pana la jumatatea acestui an.

"Ca sa fiu sincer, am renuntat la cateva sortimente de produse" in Europa, precizeaza Phil Marineau.

Vanzarile Levi pe piata europeana au scazut cu 19% in primul trimestru al acestui an, pana la 198 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO