Business Internaţional

Libertatea lui Messier valoreaza 1,35 milioane de euro

25.06.2004, 00:00 24



Jean Marrie Messier, fostul presedinte al Vivendi Universal, a fost plasat oficial sub investigatie la mijlocul saptamanii, sub acuzatiile de manipulare a preturilor actiunilor companiei, publicare de informatii false si gestionare frauduloasa de fonduri.



Messier a fost eliberat din detentie dupa ce oficialitatile i-au stabilit o cautiune de 1,35 mil. euro (1,63 mil. $), interzicandu-i si orice contact cu fostii directori de la Vivendi si bancherii deja chestionati in ancheta.



Abia acum, cand se afla oficial in atentia anchetatorilor, Messier va avea acces la dosarul intocmit de cei doi procurori, Henri Pons si Rene Cros, de la inceputul cercetarilor asupra grupului media, in octombrie 2002. El s-a aparat miercuri impotriva acuzatiilor de manipulare a cotatiilor actiunilor Vivendi in septembrie 2002 prin rascumpararea de actiuni in valoare de 1,7 miliarde de euro imediat inaintea publicarii rezultatelor financiare ale companiei franceze, fapt ce a incalcat reglementarile in vigoare.



Acuzarea sustine ca Messier a sfidat regulile prin detinerea a mai mult de 10% din actiunile Vivendi in trezoreria proprie (prin achizitionari agresive la deschiderea si inchiderea sesiunilor de tranzactionare) si prin depasirea limitei de 25% din volumul mediu de tranzactii.



Vivendi este suspectata si de efectuarea de ample rechizitionari in timp ce Messier prezenta rezultatele companiei, pe data de 25 septembrie.Era prima ocazie pentru investitori de a evalua rezultatele financiare ale fuziunii in valoare de 42 mil. $cu Seagram.



In apararea sa, Messier declara ca institutiile de profil din Franta si Statele Unite au relaxat regulile privind rascumpararea de actiuni ca o consecinta a atacurilor teroriste din acea luna. Messier sustine ca deciziile sale au servit cauzei Vivendi de consolidare a intereselor minoritare in cazurile Cetegel - unde detinea 44% - si Maroc Telecom - cu 35%.



Aceasta inginerie contabila - care aparent a sporit veniturile Vivendi inainte te taxare, plata dobanzilor si depreciere - fusese aprobata de comisia de supraveghere a bursei franceze si s-a mentinut chiar si dupa demisia lui Messier, pretinde fostul manager.



Al treilea element al investigatiei in presupusul abuz financiar se concentreaza asupra modului in care fostul presedinte executiv a parasit compania in iulie 2002. Ulterior, Vivendi a fost nevoita sa conteste legalitatea unei plati de 21 mil. euro. Rezultatul a fost invalidarea sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO