Business Internaţional

Liderii de pe Wall Street merg la St Petersburg, atraşi de privatizări de 30 miliarde dolari

Liderii de pe Wall Street merg la St Petersburg, atraşi de privatizări de 30 miliarde dolari

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

17.06.2011, 19:37 940

Liderii marilor companiilor de peWall Street participă la forumul economic anual de la StPetersburg, în condiţiile în care preşedintele rus Dmitri Medvedevvrea să atragă investitorii cu vânzarea, până în 2015, a unoractive de stat de 30 de miliarde de dolari, transmiteBloomberg.

Şeful Citigroup, Vikram Pandit,Brian T. Moynihan, de la Bank of America, Stephen Scharzman, de laBlackstone Group şi Josef Ackermann, de la Deutsche Bank, se numărăprintre bancherii prezenţi la St Petersburg, la forumul organizatîn perioada 16-18 iunie.

Medvedev încearcă să combatăreputaţia Rusiei ca cea mai coruptă mare economie a lumii, încontextul incertitudinilor legate de viitorul tandemului său cupremierul Vladimir Putin.

Preşedintele se va folosi de forumpentru a combate îngrijorarea privind climatul investiţional dinRusia, urmând să anunţe înfiinţarea unui fond suveran de investiţiide 10 miliarde de dolari, precum şi programul de privatizare de 30de miliarde de dolari.

Planul de vânzare a activelor destat va reprezenta centrul de greutate al discursuluipreşedintelui, a declarat marţi un consilierul economic al luiMedvedev.

Şeful JP Morgan Chase, JamieDimon, Pandit (Citigroup) şi Lloyd Blankfein (Goldman Sachs) facparte dintr-un comitet format din 27 de persoane care acordăconsultanţă în vederea transformării Moscovei într-un centrufinancial global.

Goldman Sachs, JPMorgan, MorganStanley, Credit Suisse Group şi Troika Dialog au fost angajate înaceastă lună să administreze vânzarea unei participaţii dindeţinerea statului rus la Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia,într-o tranzacţie de până la şapte miliarde de dolari.

Guvernul a selectat totodată pe olistă scurtă Morgan Stanley, JPMorgan şi Deutsche Bank pentruadministrarea unei oferte publice iniţiale a companiei de transportnaval Sovcomflot, cea mai mare din ţară.

Anul trecut, în Rusia a avut ceamai intensă activitate de fuziuni şi achiziţii după 2007, cu 96 deacorduri, în valoare de 50,9 miliarde de dolari, numai întrimestrul al patrulea, potrivit datelor Bloomberg.

"Principalul motiv pentru carebancherii vin la St. Petersburg este datorită fuziunilor şiachiziţiilor şi privatizărilor. Vechiul mediu corporatist seschimbă. Corporaţii internaţionale ruse precum Rosneft vor să seintegreze cu Occidentul", a declarat Clemens Grafe, economist şefla Goldman Sachs în Rusia.

Medvedev a declarat în martie, laprezentarea unui program de îmbunătăţire a atractivităţii Rusieipentru investitori, că economia ţării are nevoie de creşterea decâteva ori a investiţiilor, pentru modernizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO