Business Internaţional

Lipsa de credibilitate a testelor de stres efectuate de Irlanda impune noi evaluări în UE

Lipsa de credibilitate a testelor de stres efectuate de Irlanda impune noi evaluări în UE

Autor: Popescu Vlad

16.01.2011, 12:49 20

Uniunea Europeană trebuie să efectueze o nouă rundă de teste destres în sistemul bancar, deoarece evaluările derulate anul trecutde Irlanda, în paralel cu cele de pe continent, s-au doveditlipsite de credibilitate, a declarat un oficial BCE pentru ziarulThe Irish Times, informează Mediafax Business.

"Din păcate, faptul că testele de stres din Irlanda s-au doveditnecredibile pune sub semnul întrebării celelalte teste de stres.Din acest motiv avem nevoie de o nouă rundă de teste de stres, cuevaluări mai profunde şi control al acţiunilor autorităţilornaţionale", a declarat Lorenzi Bini Smaghi, membru în consiliulBăncii Centrale Europene (BCE).

Liderii UE au convenit la sfârşitul anului trecut să deruleze onouă evaluare a băncilor din Europa, încercând să recâştigeîncrederea pieţelor financiare. Testele vor începe în lunafebruarie.

Autorităţile financiare din Irlanda au derulat anul trecut testede stres la cele mai mari bănci irlandeze, Bank of Ireland şiAllied Irish Banks, pentru a le pregăti de transferarea creditelorneperformante la o bancă de stat, o aşa-numită "bad bank", creatăpentru absorbţia activelor toxice din sistem.

Irlandezii au susţinut că testele derulate pe plan intern suntmai dure decât cele efectuate în paralel în Uniunea Europeană deComitetul Autorităţilor Bancare Europene. Cele două bănci irlandezeau primit notă de trecere şi de la autorităţile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO