Business Internaţional

Lituania: cresterea preturilor a incetinit

09.09.2008, 23:57 17

Inflatia anuala din Lituania a scazut in august pentru a doua luna la rand, pe fondul vanzarilor de haine si incaltaminte din sezonul estival, care au tinut sub control cresterea preturilor, scrie Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a scazut la 12%, comparativ cu nivelul de 12,2% al lunii iulie, potrivit biroului de statistica din Vilnius. Lituania trebuie sa limiteze cresterea preturilor la consumator, de trei ori mai ridicata fata de ritmul mediu de crestere de 3,8% din statele care au adoptat moneda unica, pentru a evita pericolul recesiunii. In zona tarilor baltice, majorarea preturilor a dus la scaderea cheltuielilor consumatorilor, element-cheie al dezvoltarii economice in ultimii cinci ani.
Preturile la articolele de imbracaminte, care au o pondere medie de aproximativ 8% in cheltuielile consumatorilor, au scazut cu 3,3% in acest an, potrivit biroului de statistica din capitala Lituaniei, in timp ce pretul produselor alimentare, care au cea mai ridicata pondere, de 26% in cosul zilnic, a inregistrat o rata anuala de crestere de 17,8% in luna august, comparativ cu cresterea de 18,1% din iulie.
Lituania a avut o crestere economica de 5,3% in trimestrul doi, fata de primul trimestru, cand avansul inregistrat a fost de 7%, in timp ce cresterea economica in Letonia, tara vecina, a scazut la 0,2% in aceeasi perioada.
Economia estona s-a contractat cu 1,1% in trimestrul doi al acestui an. Cresterea accelerata a preturilor la consumator a dus si la amanarea adoptarii euro in Lituania.
Tarile care doresc sa treaca la moneda unica trebuie sa mentina inflatia la un nivel care sa devieze cu maxim 1,5% fata de media inflatiei din ultimele 12 luni a primelor trei state membre cu cea mai scazuta crestere a preturilor din UE. Insa tinta de inflatie stabilita de Uniunea Europeana pentru adoptarea euro a fost de 3,9% in iulie, in timp ce media de inflatie a Lituaniei pe ultimele trei luni a fost de 9,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO