Business Internaţional

Lloyd's, in vizorul Comisiei Europene

23.01.2003, 00:00 22

Modul in care Marea Britanie supervizeaza activitatea puternicei companii londoneze de asigurari Lloyd's a fost luat la ochi marti de catre Comisia Europeana, care a demarat o investigatie referitoare la cadrul de reglementare de pe cea mai veche piata a asigurarilor din lume.
Lloyd's, al doilea asigurator comercial din lume, a ajuns aproape de colaps la sfarsitul decadei 1980-1990 din cauza pierderilor de miliarde de lire sterline. Compania de asigurari a operat dupa propriile reglementari pana in 2001, cand a preluat controlul autoritatea britanica de supraveghere in domeniul financiar, Financial Services Authority (FSA).
Comisia Europeana a spus ca recunoaste progresele facute in domeniul normelor de operare in ultima vreme, insa sistemul de auto- reglementare se bazeaza in principal pe un act din 1982.
"Pe baza informatiilor actuale, si in urma examinarii esecurilor de pana acum, Comisia este ingrijorata in continuare referitor la reglementarile in vigoare si la cadrul de supraveghere", a declarat un oficial al Uniunii Europene.
Ancheta initiata de Comisia Europeana a fost demarata ca urmare a unor petitii adresate Parlamentului European de investitori privati care au pierdut sume uriase. Investigatia Comisiei Europene se axeaza pe verificarea solvabilitatii si a procedurilor de audit de la Lloyd's, pe mecanismele de control intern si pe procedurile administrative si de contabilitate.
Un alt motiv de ingrijorare il constituie modul in care sunt controlati agentii de asigurari. Oficialii de la Bruxelles au spus ca desi noul sistem instituie ca fiind obligatorie autorizarea agentilor de asigurari de catre FSA, multi manageri par sa fie inca supervizati conform normei din 1982.
Comisia Europeana a spus ca a cerut guvernului britanic ca in doua luni sa ii fie puse la dispozitie mai multe informatii referitoare la prima etapa a unei proceduri penalizatoare impotriva Lloyd's.
Lloyd's nu a comentat, motivand ca nu a primit nici o instiintare oficiala din partea Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO