Business Internaţional

LNM mizeaza pe avantul industriei auto est-europene

12.02.2004, 00:00 13



Grupul LNM, al doilea ca marime din sectorul siderurgic mondial, se axeaza pe deservirea industriei auto infloritoare din Europa de Est, stimulata de apropiata integrare a statelor din regiune in Uniunea Europeana.



Mai multi constructori auto si-au transferat productia in tarile din fostul bloc sovietic, atrasi de forta de munca ieftina, tentand la randul lor furnizorii de piese auto si alte industrii conexe sa-i urmeze.



Expansiunea sectorului auto nu putea veni intr-un moment mai bun pentru industria siderurgica est-europeana. Fosta coloana vertebrala a industrializarii din era comunista, multe uzine au asistat la disparitia treptata a pietelor de desfacere din blocul sovietic, ceea ce a condus la disponibilizarea a zeci de mii de angajati.



LNM, care controleaza producatorul siderurgic ceh Ispat Nova Hut, societatile romanesti Sidex Galati, Tepro Iasi, Petrotub Roman, Siderurgica Hunedoara si care finalizeaza preluarea grupului polonez Polskie Huty Stali (PHS), pariaza pe faptul ca industria auto a depasit perioada cea mai grea.



Directorul executiv al Ispat Nova Hut, Frantisek Chowaniec, a semnalat potentialul pietelor central-europene, precum Polonia, Slovacia sau Ungaria, si a indicat ca industria auto reprezinta o parte semnificativa din strategia grupului.



Principalul rival al LNM in Europa de Est este U.S. Steel, prezent in Slovacia. Arcelor (Franta), cel mai mare producator siderurgic european, si Donbass (Ucraina), prin compania ungara Dunaferr, se stabilesc la randul lor in regiune.



Dupa achizitia din Polonia, LNM aproape isi va dubla capacitatea regionala de productie, la 14 milioane de tone de otel pe an. Polskie Huty Stali este cel mai important grup siderurgic din statul central-european, productia sa anuala ridicandu-se la sase milioane de tone de otel, echivalentul a 70% din productia nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO