Business Internaţional

Locuri de muncă în Germania: deficitul de muncitori calificaţi ar putea ajunge la 6 milioane de persoane

Locuri de muncă în Germania: deficitul de muncitori...

Autor: Ştefan Stan

15.04.2013, 15:08 1808

Germania se confruntă cu o problemă la care majoritatea ţărilor europene pot doar să viseze, şi anume un deficit de forţă de muncă, în special calificată, scrie Financial Times.

 “Populaţia activă de 15, până la 65 de ani se diminuează în Germania. Dacă nu schimbăm modul în care piaţa muncii funcţionează, în următorii 15 ani vom avea un deficit de 6 milioane de muncitori”, a avertizat Ursula von der Leyen, ministrul german al muncii.

În restul ţărilor din zona euro, precum Italia, Franţa sau Spania, cea mai mare provocare la nivel social vine din lipsa locurilor de muncă, în special şomajul în rândul tinerilor. În Spania şi Grecia, peste de 50% dintre tineri nu au un loc de muncă.  

Ministrul german al muncii consideră că rezolvarea problemei şomajului va necesita reformarea sistemului pe care se bazează ţările din zona euro şi ţările din periferia acestuia.  În Germania, von der Leyen consideră că reformele presupun promovarea mai multor femei care să ocupe funcţii care necesită calificare, convingerea persoanelor în vârstă să renunţe la muncă, educarea tinerilor muncitori şi atragerea unor imigranţi calificaţi. În restul Europei, ministrul german doreşte să exporte sistemul Germaniei de parteneriat public- privat pentru educarea vocaţională şi încurajarea unei mobilităţi mai mare a muncii, astfel încât mai mulţi tineri sa-şi facă studiile în Germania.

Unul dintre subiectele căruia von der Leyen îi acordă importanţă majoră este reconcilierea dintre familie şi muncă în Germania, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

 “45% dintre femei lucrează cu jumătate de normă, ceea ce în Germania înseamnă în medie 18,6 ore pe săptămână, cel mai scăzut număr de ore lucrate din Europa”, a declarat von der Leyen. Multe femei din Germania sunt îngrijorate că nu vor putea să aibă copii şi să continue să muncească, pentru că există atitudinea conform căreia mama trebuie să rămână acasă şi să aibă grijă de copil.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO