Business Internaţional

Lovitură pentru Uber: Compania cedează business-ul din regiunea de sud-est a Asiei, după ce strategia de expansiune a eşuat

Lovitură pentru Uber: Compania cedează business-ul din...

Autor: Alex Ciutacu

26.03.2018, 16:31 462

După un an de competitivitate ridicată între cele două servicii de car-sharing, Uber a cedat business-ul din sud-estul Asiei către compania Grab, principalul rival din regiune, potrivit Quartz.

Potrivit companiilor, Uber va ceda atât serviciul de transport cât şi serviciul de livrare alimente – UberEats, către rivalul Grab, în pieţele din Cambodgia, Indonezia, Malaeziam Myanmar, Filipine, Singapore, Tailanda şi Vietnam. În schimb, Uber va primi o participaţie de 27,5% în Grab. CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, va primi un loc în board-ul Grab.

Lansat în 2012, Grab a oferit iniţial doar servicii de taxi, plătite cash. Ai târziu a adăugat opţiunile cunoscute în România prin Uber, de a te înscrie cu maşina personală şi chiar cu motociclete, introducând şi serviciul de plată cu cardul. Compania transmite că înregistrează aproximativ 4 milioane de curse în fiecare zi.

De când Uber a intrat în piaţa din regiunea de sud-este a Asiei la începutul lui 2013, cele două companii au dus o luptă lungă şi costisitoare, în care Uber a investit aproximativ 200 de milioane de dolari anual, potrivit Wall Street Journal. În general, este considerat că Grab a dominat regiunea. La un moment dat, SoftBank – care se află în spatele aplicaţiei Grab şi a altor câţiva rivali de-ai companiei Uber, şi-a exprimat clar intenţiile în august 2017 de a finanţa Uber, ceea ce i-a condus pe cei din piaţa la concluzia că cele două mari servicii de car-sharing vor fuziona.

În cadrul unui e-mail trimis angajaţilor şi publicat pe blog-ul Uber, Khosrwshahi a menţionat că această consolidare „nu este strategia zilei”.

„Unul din potenţialele pericole majore pentru strategia noastră globală este încercarea noastră de a ne asuma mult prea multe lupte simultane pe un număr mare de fronturi, cu prea mulţi competitori. Tranzacţia ne pune într-o poziţie din care putem concura concentrându-ne pe pieţele noastre principale, în timp ce înregistrăm o miză valoroasă în alte pieţe mari, care nu sunt pieţele noastre principale”, se arată în mesaj.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO