Business Internaţional

Lucrarile la noul stadion Wembley se impotmolesc

10.06.2005, 16:49 30

Multiplex, grupul australian de proiectari si constructii imobiliare, a recunoscut pentru prima data ca nu va reusi sa finalizeze ridicarea stadionului Wembley din Londra la termenul programat si ca va inregistra o pierdere de 109 milioane de dolari australieni (68 de milioane de euro) in proiectul de 1,2 miliarde de dolari australieni (750 de milioane de euro), relateaza Financial Times.

Anuntul facut, dupa o succesiune de intruniri ale consiliului de conducere si de analize financiare realizate de grup, reprezinta punctul culminant a mai multe luni caracterizate prin incertitudini si speculatii asupra dificilului proiect. Cele trei luni de intårziere påna la terminarea lucrarii de la sfårsitul lui martie 2006 confirma anticiparile expertilor din industria constructiilor din ultima vreme, in timp ce investitorii s-au aratat ingrijorati cu privire la indicatorii de rentabilitate financiara inca din luna februarie.

Primele obstacole au aparut din cauza unui litigiu dintre Multiplex si firma subcontractanta Cleveland Bridge, responsabila cu designul si constructia arcadei de otel a stadionului. Cleveland a fost in cele din urma inlocuita cu firma olandeza Hollandia. Compania promitea atunci ca mutarea nu va afecta calendarul proiectului si nici bilantul.

Avånd o capacitate de 90.000 de locuri si elemente arhitectonice similare Stadium Australia, construit tot de Multiplex cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Sidney din anul 2000, Wembley se vrea a fi unul dintre argumentele pe care Londra mizeaza pentru a fi aleasa drept locatie a editiei din anul 2012 a Jocurilor Olimpice. In materialele publicitare, Asociatia britanica de fotbal afirma chiar ca noul Wembley va fi mai mare decåt Stadium Australia si, desigur, mai mare decåt Stade de France.

Grupul sustine ca stadionul va fi gata si va putea gazdui urmatoarea finala a Cupei Angliei, care va avea loc in luna mai a anului viitor, iar cu ocazia acestui eveniment se va produce inaugurarea noului stadion. Compania a comunicat ca estimeaza sa contabilizeze o pierdere inainte de impozite de 59 de milioane de dolari australieni (37 de milioane de euro), peste provizionul de 50 de milioane de dolari australieni (31 mil. euro) constituit de familia Roberts, fondatoarea grupului.

Familia s-a oferit sa inregistreze provizionul, ca un gest de bunavointa, in luna februarie, dupa ce Multiplex a lansat un prim avertisment in legatura cu faptul ca nu va obtine profit din proiectul Wembley. Capul familiei, John Roberts, care detine 26% din actiunile companiei, a demisionat din functia de presedinte executiv in urma cu doua saptamåni.

Cu putin timp in urma grupul a justificat situatia modificarii rapoartelor de analiza financiara gasind drept principala cauza majorarea pretului otelului.

Proiectul, o bila neagra pentru antreprenorul australian

Grupul, care s-a listat la bursa in urma cu 18 luni, a fost nevoit sa isi revizuiasca in scadere estimarile profiturilor nete aferente exercitiului financiar curent de la nivelul de 235 de milioane dolari australieni (147 de milioane de euro) la 170 de milioane de dolari australieni (106 milioane de euro). De asemenea, compania a precizat ca asteapta cåstiguri pentru perioada 2005-2006 cuprinse in intervalul 200-215 de milioane de dolari australieni (125-134 milioane de euro), cu mult sub previziunile initiale, de 250 de milioane de dolari australieni (156 milioane de euro).

Andrew Roberts, directorul general si fiul fostului presedinte, a spus ca intorsatura negativa a proiectului Wembley reprezinta o exceptie, adaugånd ca inca din luna februarie grupul a decis numirea unui nou management superior si a implementat noi practici de management al riscului.

In plus, el a semnalat o schimbare de strategie, in sensul ca Multiplex se va concentra mai mult pe lucrari de constructii pe plan intern si mai putin pe contracte externe cum a fost cel cu Wembley.

"Obiectivul Wembley ne eclipseaza toate rezultatele, si intr-adevar putem spune ca este un caz fara precedent in ceea ce priveste impactul sau asupra grupului", a mai declarat Andrew Roberts. "Este extrem de frustrant si suntem constienti de faptul ca va trebui sa treaca ceva timp påna vom reusi sa recåstigam increderea investitorilor", a explicat el.

Grupul este expus la o reactie negativa a jucatorilor de pe piata de capital care ar putea marca o scadere importanta a cotatiei actiunilor sale si, pe långa aceasta, face si obiectul de investigatie al autoritatilor de supervizare a pietei de capital din Australia.

Comisia de monitorizare a pietei din Australia nu a dorit sa dezvaluie subiectul anchetei sale insa analistii cred ca aceasta ar putea avea legatura cu practicile contabile ale grupului.



Apetit sporit pentru sectorul imobiliar londonez

Compania Multiplex a fost fondata de John C. Roberts, iar primul proiect a fost realizat in anul 1962 - canalul de scurgere construit in jurul orasului Perth. La Sidney, dupa ce a realizat un proiect modest in anii ''80, Multiplex a devenit, in zece ani, principalul contractor de pe piata. In anul 1997 grupul si-a extins portofoliul de activitati in Noua Zeelanda si Emiratele Arabe Unite. La Dubai, Multiplex a infiintat o societate mixta, ajungånd in timp scurt lider in sectorul de constructii regional. Printre imobilele finalizate se numara trei dintre cele mai inalte cladiri din Dubai. Alte proiecte aflate in derulare sunt The Gate, care va gazdui bursa din Dubai, cladirile rezidentiale Burj Residences si hotelul Grosvenor House.

Antreprenorul are in vizor si o expansiune in SUA si China, piete cu un imens potential.

Multiplex se afla, in prezent, intre primele trei firme din Marea Britanie, dupa amploarea proiectelor realizate, reusind sa se impuna pe piata britanica mai repede decåt a facut-o in Australia.

Cu toate dificultatile pe care le intåmpina la Wembley, Multiplex s-a instalat tot mai bine in capitala londoneza, in incercarea de a profita de expansiunea fara precedent pe care o cunosc proiectele imobiliare aici.

Grupul de la Antipozi desfasoara in capitala Angliei mai multe proiecte ample. Unul dintre acestea este constructia London Bridge Tower, o cladire de peste 300 de metri inaltime, denumita "Ciob de sticla". Turnul de 350 de milioane de lire sterline (521 de milioane de euro) se pare ca va fi cea mai inalta cladire din Europa in momentul finalizarii, in 2009.

Intre investitiile pe piata londoneza se mai numara: White City, un proiect de dezvoltare a unui centru comercial in zona de vest a Londrei, estimat la 1,5 miliarde de lire sterline (2,2 miliarde de euro), Strantford City, un proiect de reconstructie urbana derulat in estul Londrei si extinderea High Wycombe Town Centre in vestul metropolei engleze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels