Business Internaţional

Magnatul Philip Green si-a prezentat oferta pentru Marks & Spencer

04.06.2004, 00:00 14



Magnatul britanic Philip Green a prezentat, ieri, un proiect de oferta de noua miliarde de lire sterline (16 miliarde de dolari) pentru cumpararea retelei de distributie Marks & Spencer, dar investitorii au privit fara entuziasm propunerea si actiunile M&S au scazut cu peste 4%.



Green - proprietarul miliardar al retelelor de distributie de articole vestimentare Top Shop si Dorothy Perkins - s-a declarat dispus sa plateasca 290-310 pence/actiune pentru Marks & Spencer (M&S) si sa ofere, in plus, un pachet de 25% din actiunile noului holding M&S.



El a precizat ca a reunit o finantare de noua miliarde de lire sterline, incluzand 1,05 miliarde de lire din averea proprie, si ca dispune de capacitatile necesare pentru a relansa ceea ce a numit "o mare institutie britanica" care a deviat de cursul firesc.



In schimb, Green doreste sprijinul consiliului de administratie al M&S si raspunsuri la o lista de intrebari, cum ar fi informatii privind finantarea schemei de pensii a companiei.



Analistii se asteapta ca posibila oferta sa se ridice la 340-400 pence/actiune, reprezentand o suma totala de pana la noua miliarde de lire sterline, in functie de valoarea participatiei de 25% la noul holding M&S.



Actiunile M&S au scazut cu 4,5% in urma anuntului, pe fundalul dezamagirii investitorilor fata de pretul propus. De la intrarea in scena a lui Green, saptamana trecuta, titlurile M&S au urcat cu peste 25%.



Una dintre cele mai cunoscute marci britanice, Marks & Spencer a devenit vulnerabila in fata proiectelor de preluare din cauza competitiei acerbe cu firme precum Next, Tesco si Asda.



M&S a anuntat ca va raspunde proiectului prezentat de Philip Green in cursul zilei de joi.



Luna trecuta, compania a admis ca programul sau de restructurare nu a produs rezultatele scontate si ca dificultatile sale nu s-au incheiat. In ultimii ani, M&S a redus locurile de munca cu cateva mii si a restrans reteaua de magazine din strainatate pentru a se focaliza asupra Marii Britanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO