Business Internaţional

Mai poate intoarce Fed economia Statelor Unite din drumul ca tre recesiune?

24.01.2008, 17:14 10

In mod normal, Ben Bernanke, presedintele bancii centrale din SUA (Fed), este o persoana care se fereste sa actioneze direct atunci cand pietele financiare se afla in cadere libera, scrie The Wall Street Journal.
Cu toate acestea, Bernanke a luat decizia urgenta de a reduce dobanda de referinta cu 0,75%, de la 4,25% la 3,5%, pe fondul caderii burselor si a cresterii numarului de someri din Statele Unite ale Americii. Riscurile care planeaza asupra economiei SUA si a celei globale raman totusi o realitate, unii analisti asteptandu-se ca Fed sa ajusteze in jos din nou dobanda de referinta, in cursul saptamanii viitoare.
Mutarile bancii centrale americane ar putea veni insa prea tarziu pentru a impiedica economia SUA sa intre in recesiune, temere impartasita de mai multi economisti. Daca economia SUA va intra in recesiune, banca nationala americana spera doar ca efectele sa nu fie prea evidente si durata recesiunii sa nu fie prea mare.
Decizia Fed de reducere a dobanzii de referinta, adoptata cu o saptamana inainte de intalnirea planificata a consiliului guvernator al bancii centrale, este un semn ca institutia americana risca foarte mult. Investitorii ar putea percepe miscarea Fed ca una caracterizata de panica. Mai mult, ei ar putea judeca decizia Fed ca fiind rezultatul evolutiei pietelor de capital si nu al economiei american per ansamblu.
Bernanke a decis sa adopte cea mai drastica masura de politica monetara de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 pana astazi pentru a impiedica o prabusire a burselor americane, similara celei din octombrie 2007. Scaderea accentuata a pietelor de capital americane ar putea diminua valoarea locuintelor. De asemenea, deprecierea preturilor activelor ar putea forta bancile sa realizeze operatiuni de write-down, respectiv reevaluarea negativa a activelor detinute, lucru care s-ar traduce in pierderi suplimentare pentru sistemul bancar local, si asa sifonat dupa criza creditelor neperformante .
Interpretand dinamica pietelor futures, posibilitatea ca Fed sa opereze saptamana viitoare o noua reducere a dobanzii de referinta, pana la 3%, este foarte mare. Se anticipeaza deja ca pana la sfarsitul acestui an valoarea dobanzii de referinta va fi de 2%. Indiferent de ceea ce urmeaza sa decida Fed saptamana viitoare, in privinta dobanzii de referinta, sansele aparitiei unei recesiuni economice in SUA sunt tot mai mari. Unii economisti considera ca SUA au intrat deja in recesiune. "Cele mai pozitive prognoze arata ca nu am intrat inca in recesiune", a declarat Robert Gordon, economist la Northwestern University. El a mentionat insa ca exista sanse reale ca economia americana sa intre in recesiune spre sfarsitul primului trimestru al anului in curs sau inceputul trimestrului al doilea.
Situatia economiei indica semne evidente de recesiune, respectiv indici bursieri pe un trend descendent, dobanzile pe termen lung in scadere, sub nivelul dobanzilor pe termen scurt, in timp ce constructiile scad, iar somajul a crescut rapid.
Anumiti indicatori economici nu semnaleaza insa aparitia unei recesiuni. Angajatorii nu au redus programul de lucru al angajatilor, ceea ce inseamna ca cererea se pastreaza la un nivel bun. Totodata, stocurile nu sunt mai mari decat in mod obisnuit, iar acest lucru inseamna ca firmele nu sunt nevoite sa scada nivelul productiei. Casa Alba a incercat la randul ei sa arate ca are incredere in continuare in economia SUA.
"Americanii ar trebui sa fie increzatori ca, pe termen lung, economia este sanatoasa", a precizat Dana Perino, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Perino a refuzat sa faca vreun comentariu referitor la decizia Fed de reducere a dobanzii de referinta, dar a somat Congresul sa adopte rapid masuri pentru stimularea economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO