Business Internaţional

Managerul celui mai mare fond de obligaţiuni din lume îşi face "mea culpa": Am avut un an prost

Managerul celui mai mare fond de obligaţiuni din lume îşi face "mea culpa": Am avut un an prost

FOTO: Emilio Flores

Autor: Vlad Popescu

16.10.2011, 16:00 316

Bill Gross(FOTO), manager al celui mai mare fond de obligaţiuni din lume, controlat de PIMCO, şi-a cerut scuze investitorilor în acest weekend pentru performanţele slabe, admiţând că a avut "un an prost", transmite Reuters.

Într-o scrisoare afişată pe site-ul PIMCO, Gross, care administrează portofoliul de 242 miliarde de dolari PIMCO Total Return, scrie că a subestimat efectele de contagiune cauzate de criza datoriilor de stat şi de disputa dură din SUA privin plafonul datoriei de stat.

"În timp ce criza din Europa şi disputa din SUA au readus probabil economiile dezvoltate în pragul recesiunii, fondul Total Return a evitat prea puţine riscuri şi s-a încărcat cu prea multe", notează Gross, care împarte poziţia de director de investiţii al Pacific Investment Management Co. (PIMCO) cu Mohamed El-Erian.

Gross, cunoscut în lumea financiară ca "regele obligaţiunilor", a fost criticat dur în acest an, după ce a pariat masiv împotriva titlurilor de Trezorerie SUA, care s-au dovedit însă a fi unele dintre cele mai performante active în 2011.

Performanţele slabe ale fondului pe care îl conduce l-au determinat pe Gross să intituleze scrisoarea către investitori "Mea Culpa".

Fondul a crescut cu numai 1,06% în acest an, în timp ce indicele BarCap US Aggregate al portofoliilor cu profil similar a urcat cu 3,99%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO