Business Internaţional

Marea Britanie ar putea majora semnificativ fondurile pentru razboi

27.03.2003, 00:00 8

Guvernul Marii Britanii ar putea fi nevoit sa majoreze semnificativ fondurile aferente cheltuielilor de razboi, in contextul in care conflictul din Irak pare sa se prelungeasca, au avertizat, miercuri, o serie de analisti, citati de Reuters.
Ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown, a aprobat initial alocarea pentru cheltuielile militare din Irak un total de 1,75 miliarde de lire sterline (2,76 miliarde de dolari). La aceasta suma se adauga bugetul apararii, care a crescut sustinut, in ultimii ani, ridicandu-se in prezent la 26 miliarde de lire sterline.
Dar autoritatile britanice s-au angajat "sa depuna toate eforturile necesare" pentru indeplinirea obiectivelor din Irak, ceea ce a determinat analistii sa reevalueze costurile razboiului, care sunt estimate, in medie, la aproape trei miliarde de lire sterline.
"Este foarte posibil ca pretul acestei campanii sa fie mult mai ridicat decat cel estimat initial", a apreciat analistul Roger Bootle, de la Capital Economics.
Administratia Statelor Unite, care conduc campania impotriva Irakului si asigura cea mai mare parte din trupe si echipament, a cerut, luni, Congresului american fonduri in regim de urgenta in valoare totala de 75 de miliarde de dolari (48 miliarde de lire sterline). Din aceasta suma, 63 de miliarde de dolari vor fi alocate Pentagonului.
Reevaluarea costurilor se bazeaza pe certitudinea ca, de aceasta data, SUA si Marea Britanie vor suporta cheltuielile razboiului, si nu aliatii lor.
In primul conflict din Golf, in 1991, guvernul britanic a alocat fonduri de aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline. Si de aceasta data, contributia militara a Marii Britanii este semnificativa, autoritatile detasand in Golful Persic mai multe avioane militare, nave de lupta si 45.000 de soldati, aproape 16% din personalul sau militar.
Analistii credeau initial ca razboiul de acum nu va fi mai costisitor decat cel din 1991, dar estimarile lor se bazau pe speranta ca aceasta campanie va fi de scurta durata.
Dar trupele aliate s-au lovit de o rezistenta solida in tara araba, iar numarul pierderilor consemnate de fortele britanice se apropie, deja, de totalul victimelor din primul razboi, cand au murit 24 de soldati. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO