Business Internaţional

Marea Britanie da mai putini bani la bugetul UE

08.06.2005, 19:25 12

Contributia Marii Britanii la bugetul UE a fost redusa cu 630 de milioane de lire (934,6 milioane de euro) datorita revizuirii calculelor economice de la Bruxelles, relateaza BBC News.

Vestea vine intr-o perioada in care Marea Britanie continua sa intensifice presiunile asupra comisiei pentru a diminua bugetul.

Un purtator de cuvant englez a catalogat propunerile comisiei referitoare la buget ca fiind "exagerate". Ajustarile propuse anul acesta vor afecta 20 din cele 25 de state membre, dar reducerea de care are parte Marea Britanie este de departe cea mai considerabila. Aceasta recalculare ia in considerare elemente precum cresterea economica, inflatia, comertul si ratele de schimb.

Bugetul modificat pentru 2005 are in vedere economii de aproximativ 2,81 miliarde de euro.

Germanii si polonezii primesc si ei inapoi 333 mil. euro, spaniolii 163 mil. euro, iar irlandezii aproximativ 59 mil. euro.

"Acesta masura va fi benefica statelor membre care vor avea la dispozitie resurse suplimentare pentru bugetele nationale", a declarat Dalia Grybauskaite, comisarul pe probleme de buget.

Tari precum Marea Britanie, Germania, Franta, Austria, Suedia si Olanda doresc sa contribuie cu un procent nu mai mare de 1% din veniturile colectate. Cu toate acestea comisia vrea 1,24 % din produsul intern brut al fiecarei tari pentru a putea acoperi costurile ridicate ale extinderii UE.

Un compromis de 1,094% a fost adus in discutie, dar Marea Britanie il gaseste tot inacceptabil. "Cele sase tari considera acest procent ca fiind prea ridicat", a spus un oficial britanic. De fapt o crestere de la nivelul actual de 0,98% la 1,24% din produsul intern brut va determina majorarea bugetului UE la aproximativ 129 mld. euro de la 104 mld. euro.

Cancelarul Gordon Brown crede ca procentul de 1% permite o marja de crestere anuala a bugetului UE superioara cresterii bugetelor nationale ale statelor membre, ceea ce ar fi suficient pentru acoperirea costurilor extinderii. i

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO