Business Internaţional

Marea Britanie: pretul locuintelor incepe sa scada

05.10.2007, 19:23 12

Pretul locuintelor din Marea Britanie a coborat pentru prima data in ultimele noua luni, cauza principala fiind reprezentata de catre declinul pietei internationale de creditare, dar si de rata de referinta ridicata pe care o practica banca centrala, informeaza Bloomberg.
Pretul mediu al unei locuinte britanice a coborat, in septembrie, cu 0,6%, pana la 198.500 de lire sterline, dupa ce in luna precedenta se inregistrase o crestere de 0,3%. In acest moment, pretul unei locuinte este cu 10,7% mai mare fata de perioada similara a anului trecut.
Declinul pietei imobiliare britanice urmeaza unei cresteri a costurilor de creditare, crestere impulsionata de criza traversata de Northern Rock. Una din cele mai importante banci din Anglia, Northern Rock a intrat in criza de lichiditati in momentul in care zeci de mii de clienti au cerut lichidarea conturilor dupa ce au aflat de expunerea mare a bancii pe piata creditelor subprime.
In ultimul an strategii Bancii Angliei au majorat dobanda de referinta de cinci ori, fiind de asteptat ca la urmatoarea sedinta a bancii dobanda sa fie mentinuta la nivelul de 5,75%, din moment ce acestia incearca sa tempereze efectele declinului pietei internationale de creditare.
"Efectele cresterii ratei de referinta isi fac din ce in ce mai simtita prezenta, dupa ce oamenii care au contractat credite cu dobanda favorabila s-au trezit cu o rata a dobanzii semnificativ mai mare", a declarat Martin Ellis, economist-sef la HBOS. "Majorarea dobanzii a diminuat puterea de cumparare, ducand la scaderea cererii", a adaugat el.
Creditorii, precum HBOS si Abbey, au ridicat costurile imprumuturilor interbancare ca urmare a declinului pietei americane a creditelor ipotecare riscante. Decizia creditorilor a determinat Northern Rock sa solicite, luna trecuta, un imprumut de urgenta din partea Bancii Angliei.
In august, imprumuturile ipotecare acordate de bancile comerciale britanice au coborat la cel mai jos nivel din ultimele 4 luni.
Irlanda de Nord este zona in care pretul locuintelor a inregistrat cea mai semnificativa scadere (3,2%). In zona de nord a Angliei scaderea a fost de 2,1%, in timp ce in Londra s-a inregistrat o crestere de 2,3%.
Intr-un studiu separat, Nationwide Building Society, cel de-al treilea creditor ipotecar britanic, infirma datele conform carora preturile locuintelor au scazut, observand doar o incetinire a ritmului de crestere de la 1,9 in cel de-al doilea trimestru la 1,6 in ultimele trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO