Business Internaţional

Marii vulturi financiari americani se pregătesc să se înfrupte din activele bancare europene

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

03.10.2013, 19:59 1648

Grupul Blackstone, unul dintre cele mai puternice şi influente fonduri de investiţii din lume, a început să folosească fondurile de 4 miliarde de dolari adunate în 2009 pentru achiziţii în Europa, profitând de faptul că băncile europene sunt în corzi şi vând active în ritm accelerat la preţuri mai scăzute comparativ cu cele din Statele Unite, potrivit Bloomberg. 

O mare parte din banii strânşi de Blackstone au stat nefolosiţi vreme de doi ani, timp în care liderii fondului anticipau că băncile europene vor fi forţate să vândă activele din cauza problemelor cu lichidităţile.

Sistemul financiar european a tras de timp o perioadă, sperând că situaţia economică se va îmbunătăţi fără a fi nevoie de vânzarea acti­velor, însă criza s-a prelungit, iar acum băncile sunt nevoite să scoată gunoiul de sub preş.

Inacţiunea Blackstone a încetat în mo­mentul în care creditori precum Lloyds Banking Group sau Commerzbank au început să vândă active imobiliare neperformante, precum şi credite comerciale. Vânzările de portofolii de credite şi active nedorite de către băncile europene ar putea atinge valoarea de 60 mld. euro (82 mld. dolari) anul acesta, potrivit unor date publicate de compania de con­sultanţă şi audit Price­waterhouseCoopers (PwC), acesta fiind cel mai înalt nivel înregistrat din 2010, anul în care a început compania să înregistreze date pe acest segment.

Tony James, preşedintele grupului Black­stone, declara în iulie că centrele de interes pentru tranzacţii se mută din Statele Unite spre Europa, unde cumpărătorii pot găsi active cu probleme, spre deosebire de pieţele americane, unde fondurile îşi fac exit-urile din companii, profitând de soliditatea sistemului financiar şi a pieţei de capital.

Majoritatea portofoliilor şi creditelor imobiliare neperformante vândute de băncile europene anul trecut au inclus preţuri la 40%-50% din valoarea reală, potrivit datelor PwC.

Vânzările de portofolii de credite şi alte active nedorite ar putea atinge o valoare totală de 500 mld. euro în următorii 10 ani în ceea ce priveşte creditele vândute în grup.

Valoarea creditelor corporative vândute individual ar putea adăuga 200 mld. euro la această sumă. Pe de altă parte, fondurile de investiţii pun la bătaie aproximativ 70 mld. euro pentru investiţii în datorie europeană, astfel încât oferta depăşeşte cu mult cererea.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO