Business Internaţional

Marile corporatii din Statele Unite sunt mai profitabile ca niciodata

06.06.2006, 00:00 26

Companiile americane trec prin cea mai buna perioada din ultimii 50 de ani, profiturile crescand cu 123% in perioada 2001-2005.

Contributia companiilor americane la venitul national a crescut in ultimii cinci ani mai mult si mai repede decat in orice perioada de dupa al doilea razboi mondial, scrie Financial Times.

Date recente ale guvernului arata ca profiturile obtinute din productia curenta, ca procent al conributiei la nivelul national, au crescut de la 7%, la mijlocul anului 2001, la 12,2%, la inceputul anului curent. Rata acestei cresteri nu are precedent, in conditiile in care monitorizarea acestor date a inceput in anul 1947.

Profiturile au crescut cu 123% in aceasta perioada, de la 552,57 de miliarde de euro (712 mld. dolari) la 1,229.9 miliarde de euro. Alte date oficiale au aratat ca aceste cresteri spectaculoase s-au datorat in mare parte companiilor din sectorul de productie, care pana acum era considerat ca fiind unul dintre cele mai slabe sectoare ale economiei. Conform acestor date, companiile americane trec in momentul de fata printr-o perioada infloritoare, in ciuda competitiei acerbe din partea companiilor din statele mai putin dezvoltate.

O perioada similara a fost in timpul exploziei economice de la sfarsitul anilor ''90, atunci cand companiile au reusit sa acumuleze o crestere de 90% a profitului, in decurs de patru ani si jumatate. Datele anuale referitoare la cifrele de profit isi au originea in 1929, indicand faptul ca cele mai rapide ritmuri de crestere ale profitului au fost inregistrate in anii ''30.

"Companiile au beneficiat de o perioada de castiguri exceptionale, perioada care a durat mai mult decat ne asteptam. Cu toate cestea, nu credem ca aceste companii vor mai merge pe castig pentru mult timp", spune Nigel Gault, director economic al firmei de consultanta economica Global Insight.

Cifrele inregistrate in conturile nationale reprezinta cel mai performant barometru pentru masurarea profitabilitatii, incluzand date despre firmele de orice marime sau din orice domeniu.

Desi profiturile au crescut, ponderea veniturilor muncitorilor in venitul national a inregistrat un declin, scazand de la 58,6%, la mijlocul anului 2001, la 56,2%, in primul trimestru al anului curent. Paul Donovan, economist in cadrul firmei UBS, considera ca pozitia de negociere a salariilor muncitorilor americani a fost slabita de fenomenul globalizarii, oferind companiilor o pozitie avantajoasa fata de muncitori.

"Forta de munca a SUA trece printr-o perioada dificila, insa nu exista motive pentru a ne ingrijora excesiv, intrucat forta de munca la nivel global este suficient de mare, pentru a evita eventualitatea aparitiei unei crize", a adaugat Donovan.

Marjele ridicate de profit si lenta crestere a compensatiilor au reprezentat semne pozitive cu privire la evolutia economiei americane. Specialistii Fed anticipeaza ca majoritatea companiilor vor opta pentru reducerea oricaror cresteri a preturilor, chiar daca aceasta va insemna reducerea marjelor de profit. De asemenea, majoritatea companiilor beneficiaza de costuri scazute pentru imprumuturi.

Rata neta a dobanzilor platite ca procent al venitului national a scazut de la 5,6% la 4,1%, de la jumatatea anului 2001. ana.raduta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO