Business Internaţional

Marile ţări emergente se luptă cu inflaţia

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2011, 23:55 32

Băncile centrale din Brazilia, Rusia, India şi China, cele maimari ţări emergente, responsabile în prezent pentru aproape ocincime din activitatea economică la nivel mondial, au majorattoate ratele dobânzii în ultimele săptămâni şi testează măsuri maiexotice pentru a stăvili creşterea preţurilor, în special laalimente, scrie The Wall Street Journal.

India şi China au interzis exporturile de ceapă şi respectivgrâu, în timp ce China a promis să controleze preţurile unorproduse cum ar fi uleiul pentru gătit.

Unii analişti spun totuşi că temerile privitoare la o creştereaccelerată a inflaţiei pe pieţele emergente sunt exagerate,actualele rate ale inflaţiei situându-se încă sub vârfurile atinseînaintea crizei financiare din 2008.

Totuşi, creşterea inflaţiei dă dureri de cap oficialilor de laBeijing până la New Delhi şi generează temeri că majorareapreţurilor la alimente din aceste ţări în majoritate sărace arputea afecta stabilitatea socială.

Creşterea accelerată a preţurilor din ţările aflate în curs dedezvoltare contrastează cu ratele scăzute ale inflaţiei din Europaşi Statele Unite şi cu scăderile de preţuri din Japonia. Aceastădivergenţă este în parte rezultatul redresărilor economice maiputernice înregistrate de ţările emergente comparativ cu ritmurilelente de creştere din Vest.

În Brazilia rata anuală a inflaţiei în 2010 a fost de 5,9%, ceamai mare din ultimii şase ani, în timp ce în China în noiembrieinflaţia anuală a ajuns la 5,1 procente.

Alimentele s-au scumpit în aceeaşi lună în China cu 11,7procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO