Business Internaţional

Marks & Spencer e convins ca Green poate mai mult

07.06.2004, 00:00 13

Oferta de 9 miliarde de lire sterline inaintata de Philip Green, miliardarul propietar al retelelor de distributie de articole vestimentare Top Shop si Dorothy Perkins, pentru Marks & Spencer nu a convins retailerul britanic.
Green se declarase dispus sa plateasca 290 -310 pence/ actiune si sa ofere in plus un pachet de 25% din actiunile noului holding M&S. Stuart Rose, noul manager al companiei Marks & Spencer, a decis sa respinga oferta propusa de Green, aruncand manusa pentru o a doua confruntare intr-o perioada foarte scurta.
 Stuart Rose, care l-a inlocuit saptamana trecuta pe Roger Holmes, a mai refuzat acum doi ani o oferta de achizitie din partea lui  Green pentru Arcadia, retailerul numarul doi in vestimentatie din Marea Britanie, tot in calitate de manager al grupului. Pana la urma, dupa ce Green a crescut cu 12% oferta initiala, Rose a cedat compania, care si-a dublat profiturile in anul urmator.
"Rose stie ca a vandut Arcadia prea ieftin, si se va feri sa faca aceeasi greseala si de data aceasta", spune un analist de la Evolution Beeson Gregory. Stuart Fraser, manager la Brewin Dolphin Holdings din Londra, considera ca "Green va reveni cu o oferta mai mare, el nu si-a spus inca ultimul cuvant. Ambii oponenti sunt buni luptatori si nici unul nu este dispus sa renunte", a descris Fraser situatia.
Increzator in fortele proprii, Rose a apreciat ca oferta "nu merita sa  fie luata in sema" si l-a caracterizat pe Green drept "amuzant".
Totusi, de la data cand Green si-a anuntat prima data intentia de a oferta, actiunile M&S au crescut cu 27%. Fraser presupune ca Green ar putea sa isi mareasca oferta cu 2,3 miliarde de lire sterline, adica ar putea oferi in plus 5 pence/ actiune.
"Nimeni nu ma plateste sa fac asta, eu sunt cel care plateste. Sunt pregatit sa ma asigur ca voi conduce M&S mai bine decat fostii manageri", a declarat Green.
Stuart Rose a afirmat ca nu a preluat conducerea M&S cu scopul de a vinde grupul, ci se arata increzator ca gigantul retailer va face progrese. Philip Green, al 84-lea  in lume in clasamentul oamenilor bogati realizat de revista Forbes, a acumulat o avere impresionanta cumparand companii cu probleme pe care le-a pus pe picioare.
Marks & Spencer, cu un venit anual de 8 miliarde de lire, detine 325 magazine de desfacere in sectorul vestimentar, alimentar si casnic. Daca  ar unifica M&S cu Arcadia si Bhs, celelalte grupuri pe care le detine, Green ar prelua controlul asupra 20,3% din piata britanica de articole de vestimentatie si aproape 27% din piata  articolelor destinate femeilor, depasind pragul de 25%, ceea ce ar atrage atentia Consiliului Concurentei britanic.
Despre posibila vanzare, investitorii M&S cred ca o crestere a ofertei lansate de Green ar fi interesanta, dar il considera totusi pe Rose un retailer credibil care ar merita o sansa pentru a-si demonstra  abilitatile in revigorarea companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO