Business Internaţional

Marsh&McLennan, din nou in vizorul autoritatilor americane

24.12.2004, 00:00 14



Marsh&McLennan, cel mai mare broker de asigurari din lume, a anuntat ca autoritatea de supraveghere a pietei financiare din SUA a lansat o investigatie privind tranzactiile in care au fost implicati directorii companiei sale, relateaza Financial Times.



Potrivit Marsh, SEC (Securities and Exchange Commission) a solicitat informatii referitoare la tranzactii in care au fost implicati anumiti membri ai conducerii firmei sau investitori importanti si care ar fi putut genera anumite conflicte de interese (la care au participat persoane sau companii legate intre ele).



Autoritatea de reglementare a cerut documentele tranzactiilor in care au fost implicate fondurile Trident, administrate de MMC Capital, firma prin care Marsh tranzactioneaza actiuni ale unor companii nelistate la bursa.



Investigatia lansata de SEC vine la putin timp dupa procesul intentat de Eliot Spitzer, procurorul general al statului New York, care a acuzat Marsh de practici corupte.



"Marsh intentioneaza sa coopereze fara rezerve", a afirmat compania. Directorii Marsh & McLennan au investit anterior in fondurile Trident, si au facut publice aceste interese, sustine o persoana familiara cu cazul. Sursa nu a putut confirma daca si directorii independenti au facut astfel de investitii.



Potrivit aceleiasi surse, fondurile Trident, care au obtinut castiguri in valoare de peste 3 miliarde dolari (2,2 miliarde euro), au achizitionat unele companii detinute de Marsh. Conform MMC Capital, scopul principal al fondurilor este achizitionarea de pachete de control in companii din domeniul asigurarilor si al serviciilor financiare.



Dupa atacurile de la 11 septembrie, MMC Capital a format o noua companie de reasigurare, Axis Speciality, cu sediul in Insulele Bermude, in care unul din fondurile Trident era investitorul principal.



Pe fondul problemelor de odin juridic cu care se confrunta Marsh, analistii din domeniul asigurarilor preconizeaza o reducere a dividendelor platite de companie, in primul trimestru al anului viitor. Miscarea ar zdruncina inca o data increderea actionarilor in titlurile emise de corporatie, de la procesul din octombrie.



Nivelul dividendelor a constituit intotdeauna pentru Marsh&McLennan un motiv de mandrie. Brokerul este una din cele 12 companii americane care au majorat dividendul anual in mod consecutiv, in ultimii 40 de ani. In acest an, dividendul anual al Marsh a fost de 1,33 dolari (0,99 euro).



In 2005 insa, este putin probabil ca firma sa-si permita o crestere de dividend, in conditiile in care nu se stie inca pretul pe care compania va trebui sa-l plateasca autoritatilor si avocatilor pentru a scapa de acest scandal. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO