Business Internaţional

Masuri de reanimare pentru bursa de la Sofia

20.11.2000, 00:00 17



Consiliul de Administratie al pietei de capital de la Sofia - Bulgarian Stock Exchange - a hotarat interzicerea tranzactiilor extrabursiere si reducerea comisioanelor pana la sfarsitul lunii, intr-o noua incercare de a revigora activitatea bursiera, marcata de o lichiditate foarte scazuta, transmit agentiile internationale de presa.

Pana acum, brokerii aveau dreptul sa negocieze contracte de swap (schimb) prin care vindeau actiuni ale companiilor pe titluri de stat in sistemul extrabursier, in loc sa tranzactioneze actiuni contra cash in ringurile bursei. Mai mult, bokerii nu erau obligati sa dezvaluie pretul la care vandusera anumite actiuni.

"Tranzactiile cu actiuni ale companiilor listate nu vor mai putea avea loc in afara sistemului bursier incepand de la 27 noiembrie", se arata intr-un comunicat al bursei de la Sofia.

O alta modificare importanta a regulamentelor de tranzactionare la Bulgarian Stock Exchange vizeaza reducerea la jumatate a comisionului aferent tranzactiilor in timp real, pana la 0,1% din pretul afacerii, acesta devenind egal cu valoarea comisionului perceput pentru tranzactiile derulate la un pret prestabilit intre cumparator si vanzator.

Aceasta din urma categorie detine de fapt cea mai mare pondere in volumul tranzactiilor bursiere de la Sofia. Din circa 560 de categorii de actiuni listate, numai 20 sunt efectiv lichide, fiind tranzactionate in timp real.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO