Business Internaţional

Materiile prime nu se vor scumpi decat la anul

25.07.2001, 00:00 8



Preturile la materiile prime industriale ar putea cunoaste o redresare anul viitor, in schimb, pana la sfarsitul acestui an, vor continua sa fie afectate de deteriorarea mediului economic la nivel global, se arata intr-un raport al Economist Intelligence Unit.

Preturile practicate la metalele comune, titei si cauciuc ar putea scadea cu aproximativ 3,5% in acest an, comparativ cu o crestere de 13,4% anul trecut, pentru a se majora din nou, pe parcursul anului 2002, ca urmare a redresarii ritmului de crestere economica pe plan mondial, se precizeaza in acelasi document.

Dintre cele trei componente ale indicelui materiilor prime utilizate in productia industriala - metale comune, fibre si cauciuc - numai pretul fibrelor ar putea creste in acest an, in timp ce metalele vor cunoaste cea mai accentuata rata de diminuare a preturilor.

"Preturile la metale vor scadea cu 5,3% in anul 2001, pe fondul unei cereri reduse de incetinirea ritmului de crestere economica, cele mai afectate metale urmand sa fie nichelul si zincul", a apreciat Matt Parry, redactor la Economist Intelligence Unit.

Raportul preconizeaza, pentru anul 2003, o mentinere a tendintei de apreciere a preturilor, in special la fibre si cauciuc natural. In privinta metalelor, Economist Intelligence Unit estimeaza ca cele mai mari preturi vor fi atinse in primele trei luni ale aceluiasi an, pentru ca respectivul nivel sa fie urmat de o scadere.

Pretul titeiului se prefigureaza relativ stabil pana la sfarsitul acestui an, ca urmare a faptului ca momentul reluarii exporturilor irakiene a coincis cu cresterea, traditionala pentru sfarsitul de an, a cererii de produse petroliere.

"Chiar daca piata va intra in panica, iar preturile vor intra pe o curba descendenta, Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol va lua cu siguranta masuri pentru a mentine preturile sub control", considera Economist Intelligence Unit.

?iteiul Brent va avea, in acest an, un pret mediu de 26,85 de dolari/baril si de 25,54 dolari/baril anul viitor, urmand ca productia sa depaseasca, in continuare, cererea. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO