Business Internaţional

Matthew Lynn: FMI nu va salva Italia. Doar dacă nu cumva vrea să se ajungă la mişcări sociale pe întreg globul

Matthew Lynn: FMI nu va salva Italia. Doar dacă nu cumva vrea să se ajungă la mişcări sociale pe întreg globul

Foto: AFP

Autor: Adrian Voicu

30.11.2011, 13:48 2729

Informaţiile privind eventualitatea ca Italia să fie salvată de la faliment cu ajutorul FMI, nu sunt chiar atât de imposibile pe cât par, dar un asemenea ajutor nu ar putea veni decât însoţit de revolte în întreaga lume, este de părere Matthew Lynn, Matthew Lynn - CEO al firmei de consultanţă londoneze Strategy Economics -, într-un editorial publicat în MarketWatch.

Costurile de împrumut ale Italiei tocmai au trecut de un nou prag critic ieri, ţara împrumutându-se la randamente de 8%. Cu un an înainte se împrumuta cu doar 2,9% prin obligaţiuni pe 12 ani. "Dacă costurile mele de împrumut s-ar fi triplat într-un singur an, aş fi în faliment", spune Lynn. "Nu există niciun motiv pentru a crede că Italia - care are una dintre cele mai ridicate datorii ca procent din PIB dintre ţările dezvoltate - va supravieţui".

Tehnic vorbind, FMI poate salva Italia, ţinând cont de faptul că o ţară poate împrumuta de la Fond bani în funcţie de participaţia la acesta. Astfel, Italia ar putea primi până la 333 miliarde de euro pe o perioadă de trei ani. Italia trebuie să împrumute în 2012 şi 2013 461 de miliarde de euro - puţin mai mult decât PIB-ul Elveţiei, "motiv pentru care cu toţii devin nervoşi" -, iar FMI ar acoperi 72% din această sumă.

Conform calculelor făcute de banca de investiţii Daiwa, un asemenea împrumut ar reprezenta 64% din resursele disponibile Fondului. Cu toate acestea contribuţia Italiei la fondurile FMI se ridică la 3,1%. Aşadar, "o ţară care contribuie cu 3% din bani poate obţine 64%, aproape de 20 de ori mai mult decât a pus. Vi se pare cinstit?".

Lynn este de părere că dacă FMI ar acţiona astfel, întreaga organizaţie s-ar putea colapsa ca urmare a protestelor. "Acest lucru ar fi o tragedie. Dacă există vreun moment în care sistemul financiar global are nevoie de o instituţie care să promoveze cooperarea şi stabilitatea, acel moment este acum", consideră Lynn.

Dilema din zona euro rămâne aceeaşi ca şi cea din urmă cu câteva luni. Fie Germania plăteşte pentru salvarea Italiei, fie "totul se va strica". "Orice altceva este ca şi cum ai striga că ai găsit o pisică neagră într-o cameră întunecată - când, bineînţeles pisica nici nu e acolo".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO