Business Internaţional

Mediul de afaceri se construieste si pe experienta "veteranilor"

21.12.2005, 19:01 19

Schimbul de experienta dintre generatii este considerat de multi afaceristi drept un factor cheie.

Chiar daca esti la inceputul carierei sau te afli deja la mijlocul carierei de management operational, cu siguranta ca vei avea de castigat daca vei avea pe cineva care sa te sfatuiasca suplimentar. Pana si directorii au in jurul lor o serie de oameni cu care isi discuta ideile, persoane care sa-i indrume spre urmatorul pas al carierei sau care sa-i sfatuiasca in dialogul complex dus cu actionarii, informeaza Forbes.

In momentul in care angajatorul tau nu iti pune la dispozitie in mod oficial un program de instruire, atunci va trebui sa te descurci singur, fie ca acest mentor va fi chiar seful tau sau ca va fi unul dintre colegi, prezenta unei persoane de acest fel este mai mult decat benefica.

"Va trebui sa fie oameni cu asteptari foarte mari, care sa inteleaga foarte bine afacerea in care esti si mai ales sa fie oameni deosebit de integri", considera Eileen OÕNeill Odum, director operational si vicepresedinte executiv al Commonwealth Telephone Enterprises.

Atat ea, cat si alti directori au luat parte la discutiile pe tema "indrumarii" in afaceri, set de discutii incluse in seminarul "200 Fall Outreach". Deviza acestuia a fost "Cum sa-ti conduci cariera, brandul si viata intr-o lume in continua schimbare", la Universitatea din New York, scoala de afaceri Stern.

Primul ei indrumator a fost chiar seful pe care l-a avut imediat dupa ce a terminat facultatea. Binenteles ca nu toata lumea e la fel de norocoasa incat sa gaseasca in persoana sefului si un indrumator de incredere. Sa presupunem ca nu este totusi un indrumator deosebit, nu este nici o problema, vei putea invata atunci ceea ce nu trebuie facut. El nu trebuie neaparat sa fie cineva cu care lucrezi, il poti intalni la un eveniment de binefacere sau poate chiar intr-un alt departament al companiei tale. De exemplu "Comitetul celor 200", organizatie formata din femei cu functii inalte in cadrul companiilor, a infiintat un program de indrumare a carierei pentru tinerele femei de afaceri, pentru a le ajuta spre urmatorul pas al carierei.

Gay Warren Gaddis, director al agentiei de publicitate Think Tank 3, isi aduce aminte ca a primit un ajutor considerabil din partea managerului unei mici firme de afaceri, pe care de fapt ea trebuia sa il consilieze. Un alt sfat foarte important este ca nu trebuie sa apelezi la indrumare abia dupa ce

ti-ai inceput deja cariera.

Tena Clark, director al DMI Music si al Media Solutions, si-a gasit primul indrumator cand era inca o adolescenta. Acesta era nimeni altul decat faimosul compozitor Hal Davis. Cativa ani mai tarziu, cand si-a inceput ea cariera de compozitoare, s-a intalnit cu Davis si l-a intrebat daca isi aduce aminte de prietena lui prin corespondenta. Ei bine, si-a adus aminte si, pe langa sfaturile necesare, i-a facut cunostinta si cu cei mai importanti oameni din bransa.

Indrumatul e o strada cu doua benzi. Nu e vorba numai de tine si de cariera ta. Trebuie sa te gandesti de ce ai nevoie de indrumare si, la urma urmei, ce ar avea de castigat mentorul din dialogul lui cu tine. Atentie la modul de abordare, nu trebuie sa pari neputincios, tu ai nevoie de un ajutor specializat. Trebuie de aemenea realizat de la bun inceput ca o data cu ascensiunea ta in cadrul firmei se va schimba si atitudinea indrumatorului.

"S-ar putea sa fie vorba de cineva pe care il depasesti in functie. Partea intunecata a indrumatului este ca ca

s-ar putea ca cei care te ajuta sa devina invidiosi pe ascensiunea ta. Trebuie sa fii capabil sa-ti schimbi indrumatorii pe masura ce cresti", considera Larraine Segil, partener al firmei de consultanta Vantage Parteners.

Un alt sfat foarte important este ca nu trebuie sa ne asteptam ca indrumatorul sa fie mereu liber cand avem nevoie de el. Nu trebuie sa dati buzna in biroul lui si sa incepeti sa va plangeti ca nu stiu ce coleg a obtinut un proiect in locul vostru. Trebuie sa va interesati din timp daca acesta este liber, sa va oferiti sa-i faceti cinste cu un pranz sau cu o gustare de dupa serviciu. Trebuie sa focalizati discutia pe cum ati putea sa va intariti pozitia in cadrul firmei, pentru a obtine un viitor contract mult mai generos.

Indiferent de segmentul de piata in care activati, nu trebuie sa va bazati pe un singur indrumator, luati-va mai multi. In abordare nu trebuie sa fiti rusinosi, trebuie sa tineti minte ca oricui ii va face placere sa vorbeasca despre el si realizarile sale.

"Nu pariati pe o singura persoana. Pariati pe zece persoane din zece sau pe cinci din cinci", concluzioneaza Odum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO