Business Internaţional

Menatep solicita despagubiri de 28 mld. dolari dupa vanzarea Iugansk

10.02.2005, 00:00 14



Grupul Menatep a instiintat autoritatile ruse ca va solicita despagubiri de peste 28,3 mld. dolari (22,2 mld. euro) pentru scindarea companiei Iukos, informeaza The Moscow Times.



Grupul a mai cerut noului proprietar al Iugansk (principala unitate de productie a Iukos), compania de stat Rosneft, sa plateasca imediat o datorie neachitata de 900 mil. dolari (706 mil. euro) la un credit in valoare de 1,6 mld. dolari (1,25 mld. euro).



Menatep a facut uz de un tratat international care protejeaza investitorii in cazul exproprierilor de active facute de un stat. Rusia a semnat acest tratat, dar inca nu l-a ratificat.



"Am avertizat guvernul rus in legatura cu atacul continuu asupra companiei Iukos, a personalului si actionarilor acesteia, si am avertizat orice potential cumparator al Iuganskneftegaz ca va avea in fata o perioada lunga de litigii. Vremea avertismentelor a trecut, iar actiunile noastre pentru recuperarea pierderilor au inceput", a declarat Osborne.



Guvernul rus a scos la licitatie Iugansk la 19 decembrie pentru a recupera datorii fiscale neachitate de 28 mil. dolari, cumulate de compania Iukos. Cumparatorul a fost Baikal Finance Group, o companie misterioasa care a fost achizitionata cateva zile mai tarziu de catre Rosneft.



Menatep a incercat sa ajunga la o intelegere amiabila cu guvernul rus, care ar fi impiedicat escaladarea cazului pana la arbitrajul international, "probabil acest caz s-ar potrivi foarte bine pentru Curtea de la Haga", a afirmat Osborne.



De vreme ce persistau inca speculatii asupra modului in care Rosneft a reusit sa faca rost de banii necesari finantarii achizitiei Iugansk, ministrul de finante rus Alexei Kudrin a declarat in urma cu o saptamana ca a reusit sa atraga un imprumut de 6 mld. dolari din partea unui consortiu de banci chineze, iar presedintele Agentiei Federale a Energiei, Sergei Oganesyan, a precizat ca imprumutul reprezinta plata in avans a petrolului ce urmeaza sa fie furnizat Chinei in urmatorii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO