Business Internaţional

Merkel şi Hollande pledează pentru unitate într-o Europă în criză, însă ei nu se înţeleg cum să arate uniunea bancară

Merkel şi Hollande pledează pentru unitate într-o Europă în criză, însă ei nu se înţeleg cum să arate uniunea bancară

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande trebuie să îndrepte Europa pe o singură direcţie spre ieşirea din criză. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

24.09.2012, 00:02 310

Într-un moment în care criticii in­dică lipsa de leadership din zona euro ca pe unul dintre factorii care catali­zează criza din regiune, cancelarul ger­man Angela Merkel şi preşedintele fran­cez François Hollande au promis că vor lucra împreună pentru o Europă mai unită. Însă mesajul celor doi lideri, care s-au întâlnit pentru a comemora îm­păcarea franco-germană după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost umbrit de neînţelegerile dintre ei legate de o integrare mai strânsă a sistemului bancar.

"Cu cât se va întâmpla mai de­vreme, cu atât va fi mai bine", a declarat Hollande, adăugând că uniunea bancară reprezintă "un pas important spre ţintele noastre" care au ca termen sfârşitul anului.

Me­rkel, aflată lângă preşedintele francez, a refuzat să stabilească o dată, spunând că graba nu se justifică atunci când priveşte ceva ce nu va funcţiona, scrie Bloomberg.

Evenimentul ar fi trebuit să reprezinte o ocazie în care să fie scoasă în evidenţă alianţa franco-germană, descrisă de Hollande ca "inima Europei" care va conduce lupta contra crizei din uniunea monetară.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble este oficialul care critică poate cel mai vehement graba cu care UE vrea să introducă o supraveghere unică pentru sistemul bancar al zonei euro. Planul Comisiei Europene, care plasează BCE în centrul sistemului de supraveghere, prevede implementarea acestuia începând cu 1 ianuarie şi este sprijinit, pe lângă Franţa, de Spania şi Italia. UE a propus ca sistemul să acopere toate băncile din zona euro, pe când Berlinul vrea ca BCE să controleze doar băncile mari, cu importanţă sistemică.

Pieţele financiare "care privesc spre Europa vor să vadă rezultate" în privinţa uniunii bancare. "De aceea spunem că planul trebuie să fie unul serios, calitatea trebuie să fie bună, iar apoi să vedem de cât timp va fi nevoie", a afirmat Merkel.

Cipru ar putea părăsi zona euro din cauza austerităţii

Cipru ar putea fi nevoit să ia în considerare ieşirea din zona euro dacă îi vor fi impuse măsuri de austeritate prea dure de către creditorii internaţionali în schimbul asistenţei financiare, a declarat Andros Kyprianou, liderul partidului AKEL, principalul susţinător al guvernului, scrie Thomson Reuters.

"Dacă troica insistă asupra unor măsuri de austeritate dureroase pentru ca Cipru să rămână în zona euro, ar trebui să stăm hotărâţi pe picioare şi să spunem că nu vom pleca din zona euro pentru că aceasta este importantă şi că vom rămâne, indiferent de cât vom suferi?", a spus Kyprianou într-un interviu, precizând că problema ieşirii din uniunea monetară este una deschisă.

Cipru este al cincilea stat din zona euro care a cerut ajutor financiar internaţional. Băncile cipriote au nevoie de finanţare de la guvern pentru a acoperi pierderile uriaşe provocate de expunerea la Grecia. Cipru a adoptat euro în 2008, la patru ani după ce a devenit membru al UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO