Business Internaţional

Microsoft, Apple şi IBM şi-au crescut profiturile obţinute în offshore cu 37,5 miliarde de dolari

Microsoft, Apple şi IBM şi-au crescut profiturile...

Autor: Marius Oncu

12.03.2014, 17:47 335

Trei dintre multinaţionalele americane, Microsoft, Apple şi IBM, sunt responsabile de o mare parte a avansului fondurilor păstrate în străinătate. Împreună, cele trei companii şi-au crescut profiturile ţinute în conturi în afara SUA cu 37,5 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg, care a verificat documente transmise bursei americane de 307 corporaţii.

"Breşele din codul fiscal recompensează companiile care se folosesc de tot felul de scheme astfel încât să pară că obţin profiturile offshore", a declarat Dan Smith, avocat specializat în taxe şi buget la U.S. Public Interest Research Group, organizaţie care vrea să contracareze influenţa companiilor.

Deşi în ultimii ani marile companii din SUA au recurs într-o măsură tot mai mare la păstrarea profiturilor în străinătate pentru a evita taxele, Congresul SUA nu a reuşit să adopte măsuri de combatere a acestui fenomen.

În timp ce amână plata taxelor pentru profiturile obţinute în afara Statelor Unite, companiile fac lobby puternic pentru a schimba sistemul fiscal, despre care afirmă că reprezintă un dezavantaj de competitivitate pe pieţele globale.

Cele mai mari 15 companii din SUA deţin în prezent 795,2 miliarde de dolari în afara ţării, în urcare cu 10,6% faţă de anul anterior.

Ritmul de plasare a câştigurilor în ţări cu regim fical mai favorabil a încetinit în cazul acestor companii faţă de anul trecut, când creşterea s-a situat la 15,9%.

Potrivit unui raport al Congressional Research Service, care citează studii academice, SUA pierd anual venituri de 30-90 de miliarde de dolari din cauza acestor practici.

Grupul General Electric păstrează profituri de 110 miliarde de dolari în afara SUA, urmat de Microsoft - 76,4 miliarde de dolari, Pfizer - 69 miliarde de dolari, Merck & Co - 57,1 miliarde de dolari, Apple - 54,4 miliarde de dolari, IBM - 52,3 miliarde de dolari, Johnson & Johnson - 50,9 miliarde de dolari, Cisco - 48 de miliarde de dolari, Exxon Mobil - 47 miliarde de dolari şi Citigroup - 43,8 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO