Business Internaţional

Microsoft negociaza preluarea unei divizii a Vivendi

30.01.2003, 00:00 10

Vivendi Universal poarta in prezent discutii cu Microsoft, existand posibilitatea ca grupul de software din Statele Unite sa lanseze o oferta pentru divizia de jocuri pe computer a companiei franceze din sectorul de media, conform unor surse apropiate negocierilor.
Au existat o multime de speculatii cu privire la soarta Vivendi Universal Games, care publica binecunoscute titluri si jocuri PC bazate pe cartile lui Tolkien - Lord of the Rings, si care ar putea avea o valoare de peste 1,5 miliarde de dolari. Microsoft a refuzat sa comenteze. Divizia de jocuri, cu o valoare cuprinsa intre 600 de milioane si 1,5 miliarde de dolari, facea parte din divizia de publishing a Vivendi Universal, care a fost vanduta anul trecut. Vivendi detine printre altele doua din cele mai cunoscute firme producatoare de jocuri, Blizzard si Sierra.
Industria jocurilor inseamna vanzari anuale de circa 10 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, surse din cadrul Vivendi Universal au declarat ca Rene Fourtou, director executiv, este sigur ca va ajunge la o intelegere cu Barry Diller, directorul Hollywood, in sensul clarificarii complexelor aranjamente legale care il impiedica pe Fourtou sa vanda Universal Studios si USA Networks.
Fourtou si Diller s-au intalnit saptamana trecuta pentru a renegocia termenii privind formarea companiei mixte, pe care Jean-Marie Messier, fostul director executiv al Vivendi, i-a negociat in anul 2001, cand a achizitionat USA Networks.
USA Networks a fost inclusa intr-o companie mixta, Vivendi Universal Entertainment, care cuprindea de asemenea celelalte active Hollywood ale grupului francez de media, in cadrul carora Vivendi detinea un pachet de 93,1%. Lui Diller i s-a acordat un pachet de 1,5% din actiuni, in timp ce USA Interactive, compania de e-commerce a acestuia, a pastrat un pachet de 5,4%.
In cadrul aceleiasi tranzactii, lui Diller i s-a acordat dreptul de a bloca vanzarea activelor USA Networks din cadrul companiei mixte pe o perioada de pana la 15 ani. In cazul in care Vivendi ar fi vandut totusi astfel de active, sau s-ar fi decis sa desfiinteze compania mixta, aceasta ar fi fost obligata sa plateasca pana la 2 miliarde de dolari.
Surse din interiorul Vivendi Universal spun ca este posibil ca Diller sa cedeze drepturile respective in schimbul unui pachet mai mare in cadrul Vivendi Universal Entertainment, pe care o va administra. Se pare ca Diller nu este interesat de asocierea Universal cu VUE.
Vivendi se afla in imposibilitatea de a accepta propuneri alternative, incluzand o oferta neoficiala de preluare a intregii divizii de entertainment venita din partea lui Marvin Davis, miliardarul din sectorul petrolului care se afla in prezent la Paris pentru a purta discutii cu Fourtou, pana cand nu isi a rezolva problemele legale cu Diller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO