Business Internaţional

Mii de manifestanţi îi cer demisia premierului în Slovenia

Mii de manifestanţi îi cer demisia premierului în Slovenia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autor: Iuliana Enache

12.01.2013, 13:11 297

Câteva mii de persoane au manifestat, vineri, la Ljubljana pentru a cere demisia premierului Janez Jansa, suspectat de corupţie, potrivit autorităţilor.

Potrivit postului public de radio, peste 10.000 de persoane au participat la această manifestaţie antiguvernamental[, cea mai importantă din Slovenia din ultimele luni, în timp ce poliţia estima numărul participanţilor la 8.000 de persoane.

Manifestaţia, lansată la apelul unor grupuri de cetăţeni "pentru demisia Guvernului şi reînnoirea Sloveniei", a avut loc la câteva zile după ce premierul Jansa şi primarul capitalei slovene Zoran Jankovici - liderii celor două mari partide politice din ţară - au fost acuzaţi de organismul de control anticorupţie de nereguli în privinţa averilor şi conturilor lor bancare.

În manifestaţia de vineri au fost afişate bannere cu mesajul "Wanted" (căutat de poliţie) şi cu portretul lui Jansa, în timp ce pe altele se putea citi "Vrem demisia elitei politice".

Niciun incident grav nu a fost raportat în cursul manifestaţiei organizate prin intermediul Facebook, care a fost susţinută în special de asociaţia scriitorilor şi de grupurile de stânga ale veteranilor de război.

În decembrie, primarul celui de-al doilea oraş sloven, Maribor, a demisionat în urma acuzaţiilor de corupţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO